Jarní údržba interiéru automobilu

29.05.2018

Na jaře se mnoho hospodyněk, trošku zblázní a pouští se do velkého jarního úklidu domácnosti, na mušku si berou každičký zaprášený kout, drhnou se koberce, sedačky a leští okna. Úklid by se měl dotknout i auta, které vám celou zimu věrně sloužilo a na jaře si také zaslouží svůj díl péče.

Jarní údržba interiéru automobilu

Jednou z možností, jak vyčistit dobře interiér vozu je bezesporu návštěva specialistů, kteří mají zkušenosti a potřebné vybavení k pořádnému úklidu vnitřku auta. Kdo, ale nechce utrácet a využít této služby může se do práce pustit sám.
Co je potřeba k údržbě interiéru auta svépomoci?

  • vysavač – dostatečně silným vysavačem zbavíme prostor hrubých nečistot a prachu. Vysávejte vždy z hora dolů, tím docílíte nejefektivnějšího vysávání. Nezapomeňte přejet vysavačem, sedačky, všechny odkládací prostory a přihrádky, palubní desku, oddělejte koberečky, rohože a vysajte i pod nimi, myslete také na strop a kufr.
  • tepovač, čistič textilií, k dosažení skvělého výsledku čištění sedaček, nepostačí jen vysávat na sucho. Ideálním pomocníkem je tepovač, který si můžete zapůjčit. Dá se také použít speciálních čističů, které se obvykle napění, pěnou se sedadlo vyčistí a následně znova vysaje, u tohoto typu čištění si dejte pozor, ať nevznikají flekaté mapy.
  • čistič na plasty, ani palubová deska a ostatní plastové části po vysátí nevypadají úplně jako nové, lesk jim dodá pořádné vyleštění, k tomuto účelu existují nejrůznější čističe určené přímo na interiér auta, konkrétně na palubní desku. Čističe bývají ve spreji nebo ve formě napuštěné houbičky, či hadříku, takže práce s nimi je jednoduchá, mnohdy obsahují impregnaci nebo vosk pro lesk. Kromě palubní desky je nutné vyleštit i volant, všechna plastová tlačítka, plastové části bočnic, zadní část zpětného zrcátka, přihrádky.
  • pomůcky k umývání oken – i když jste během zimy a následně po ní navštívili myčku aut a považujete okna auta za umytá, uvědomte si, že zevnitř na ně nikdo nesáhl. Takže umýt a vyleštit je musíte vy.

Říká se, že čistota je půl zdraví a pokud hovoříme o interiéru vozu, můžeme říct, že tu druhou polovinu zdraví posádky našeho auta tvoří vzduch, který dýchá. A jelikož v létě nás čekají vysoké teploty, začneme také více používat klimatizaci.

Spočítejte si rychle povinné ručení


Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

Klimatizace

Proč je nutné klimatizaci udržovat?
Během jízdy se do ventilace automobilu dostávají různé částečky, jedná se zejména o pyl, smog, nečistoty a dokonce viry, všechno se to ukládá v potrubí ventilace a také v útrobách klimatizace, kde je vlhko a vznikají tam bakterie a plísně. Tohle všechno působí negativně na naše zdraví, projevy, které posádka auta pociťuje, mohou být únava, bolest hlavy, rýma vedoucí až k zánětu průdušek a další aspirační potíže. To že s klimatizací vašeho vozu není něco v pořádku, poznáte podle zápachu z ní.

Jak často?

Klimatizace by se měla dezinfikovat a vyčistit aspoň dvakrát ročně nejlépe na jaře a na podzim. Palubní filtr, měňte tak často, jak se uvádí ve vaší servisní knížce. Doporučuje se každé dva roky provést větší údržbu celého systému klimatizace, tu vám udělají ve specializovaných autoservisech, tam vyzkouší pomocí tlaku, jestli vše správně těsní a případné nedostatky opraví. Další službou je výměna chladiva nebo jeho doplnění. Někde vám dokonce systém budou dezinfikovat ozónovým přístrojem a jinde použijí dezinfekci ve spreji.

Jak se klimatizace čistí?

Existuje několik způsobů čistění, rozdíly jsou v jejich efektivitě a také v ceně, kterou jste ochotni za údržbu dát, jelikož jsme si řekli, jak důležité je, aby z klimatizace šel nezávadný vzduch, na cenu raději moc nehleďte.

  1. způsob, který je považován za nejlevnější, je použití pěnového čističe s hadičkou. K využití 1. způsobu musíte umět vymontovat kabinový filtr, ten by se měl po každém takovém čistění vyměnit za nový. Po demontáži filtru pustíte ventilaci na maximum a pěnový čistič nastříkáte do otvoru, kde byl filtr původně a odkud se do něj nasával vzduch.
  2. způsob – biocidní desinfekční přípravek, který je ve spreji. Tentokrát nemusíte nic dělat s kabinovým filtrem, pustíte ventilaci a tlaková nádobka začne pracovat, během několika minut dezinfikuje ventilační systém, klimatizaci i interiér vozu. Po dokončení čištění otevřete všechny dveře a kufr a nechte vše vyvětrat. Přípravek neaplikujte v uzavřených prostorách nebo garáži.
  3. způsob je ona zmiňovaná návštěva odborníků.

Správné používání klimatizace v autě

  • řidiči často pouští klimatizaci příliš, to znamená, chtějí co nejchladnější vzduch, správně by měl být rozdíl mezi teplotou vzduchu venku a uvnitř maximálně 5 stupňů Celsia, lidský organismus je totiž schopný se dobře přizpůsobit jen takovému teplotnímu rozdílu. V parných dnech a na dlouhých cestách se snažte teplotu snižovat postupně.
  • před cílem vaší cesty vypněte klimatizaci aspoň o deset minut dříve, než zhasne motor, tím se výparník dokáže vysušit a nezůstává v něm vlhkost.
  • myslete na klimatizaci i v zimních měsících pustit by jste jí měli na pár minut jednou za dva týdny.