Kdy je efektivnější klimatizace a kdy stažená okénka?

30.08.2017

Klimatizace je neodmyslitelnou součástí výbavy dnešních moderních vozů. Běžně jsou klimatizací vybavena i ta nejmenší a nejlevnější auta. Někdy ovšem řidiči místo klimatizace raději stáhnou okénka, zejména při pomalejší jízdě městem. Je tento způsob chlazení interiéru vozu efektivnější? Kdy se vyplatí zapnout klimatizaci?

Kdy je efektivnější klimatizace a kdy stažená okénka?

Chlazení znamená vyšší spotřebu

Někdo preferuje otevřená okénka, někdo dává přednost zapnuté klimatizaci. Každý z těchto způsobů chlazení interiéru vozu přináší jinou míru klimatického komfortu. Staženými okny proudí do auta čerstvý vzduch, klimatizace zase dokáže vzduch v kabině více ochladit.

O klimatizaci je obecně známo, že zvyšuje spotřebu paliva. Při jízdě se zapnutou klimatizací je spotřeba paliva vyšší, než pokud vozidlo jede stejnou rychlostí bez zapnuté klimatizace. Je to způsobeno tím, že klimatizace ubírá výkon motoru auta. Udává se, že auta s klimatizací mají celkovou roční spotřebu paliva vyšší o 3 % až 5 %.

Méně se však hovoří o tom, že i otevřená okénka zvyšují spotřebu. Se staženými okénky totiž auto získává horší aerodynamické vlastnosti – zvyšuje se jeho odpor. Pro jaký způsob se tedy rozhodnout, pokud chce řidič být co nejúspornější?

Spočítejte si rychle povinné ručení


Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

Klimatizaci až při vyšších rychlostech

Na tuto otázku se rozhodl odpovědět Jason Fenske z motoristického YouTube kanálu Engineering Explained. Výsledkem jeho pokusu, který provedl se svým autem, bylo zjištění, že klimatizaci se s ohledem na spotřebu paliva vyplatí používat až při vyšších rychlostech (kolem 100 km/h). V nižších rychlostech, tedy při jízdě po městě, je spotřeba nižší, pokud je vzduch ochlazován pomocí otevřených oken.

Výsledek pokusu je třeba brát pouze jako obecné doporučení. Pokus byl prováděn s konkrétním typem vozu. Každé auto se však může chovat trochu jinak – může mít jinak výkonnou klimatizaci, jinou aerodynamiku, jiný motor. Rozdíly může způsobit také to, zda jsou stažena všechna okna a zda jsou stažena úplně.

Správné fungování klimatizace

Bez klimatizace si většina řidičů horké letní dny nedokáže představit. Klimatizace zvyšuje pohodlí řidiče i cestujících a přispívá ke snížení únavy řidiče, čímž se stává významným prvkem aktivní bezpečnosti. Aby klimatizace plnila svůj účel, je důležité dodržovat zásady jejího správného používání.