Dopravní přestupky, mýty a fakta na německých silnicích

26.01.2018

Někteří řidiči jezdí k našim západním sousedům do Německa každodenně. Ti nejspíš dobře znají místní zákony. Které je povinen dodržovat každý řidič, až má jakoukoliv národnost. V Německu již několik let platí bodový systém tak jako tady. Některé přestupky jsou stejné jako u nás, jiné možná některé motoristy překvapí.

Dopravní přestupky, mýty a fakta na německých silnicích

Začněme fakty:

Německý policista vám může dát pokutu na místě do 35 EUR. V případě, že je pokuta za váš přestupek vyšší, je tato částka považována za zálohu. Udělují se také trestné body za přestupky od 1 do 4 bodů. Ten kdo dosáhne 8 bodové hranice, získá zákaz řízení v Německu na minimálně 6 měsíců.

Rychlost

  • V zastavěných oblastech je povolená rychlost 50 km/hod. stejně jako u nás. Při překročení této rychlosti zaplatíte od 10 EUR až do 680 EUR, tolik v případě jízdy rychlejší o 70 a více km v hodině. Zároveň s tučnou pokutou přichází řidič ke 2 trestným bodům a na 3 měsíce dostává zákaz řízení.
  • Mimo obec je rychlostní limit 100 km/hod. Oproti ČR se dá jet o 10 km/hod. rychleji. Toto ovšem platí, když na cestě není žádné dopravní omezení. Výše pokut je zde podobná jako při překročení rychlosti v obci.
  • Na dálnici, kde není žádné omezení, ale doporučení zní 130 km/hod.

Červená na semaforu

Ten kdo projel křižovatkou na červenou a byl přistižen, dostane pokutu až 320 EUR a zákaz řízení na měsíc. Policie zde hodnotí dobu, po kterou červená svítila, zda svítila déle než vteřinu a také jestli byl při tomto činu někdo ohrožen.

Rozdílné přestupky

  • Na rozdíl od nás je německým řidičům, kteří jsou zkušení, tím se myslí, že vlastní řidičský průkaz déle než dva roky a jsou starší 21 let, povolen maximální limit alkoholu v hodnotě 0,05 %.
  • Telefonovat za volantem je přísně zakázáno. Na dálnici je tento přestupek odhalován pomocí kamer. Telefonovat bez handsfree se nesmí ani v koloně pokud je motor automobilu v chodu. Za tento přestupek hrozí pokuta 60 EUR a 1 trestný bod.
  • V koloně kde je více pruhů mají řidiči povinnost vytvořit uličku pro záchranné složky. Za porušení tohoto pravidla budete chudší minimálně o 20 EUR.
  • V Německu se také velmi dbá na dodržování bezpečné vzdálenosti. Za porušení ve vyšších rychlostech jsou výše pokut od 75 do 320 EUR.
  • Hrubým přestupkem je nesprávné a tedy i nebezpečné předjíždění. Ten kdo na dálnici podjíždí auta zprava, nejspíš zaplatí pokutu začínají na 100 eurech. Nesmí se předjíždět v zákazech, v nepřehledných místech (například před horizontem) a pokutu si vyslouží také ten, kdo brání předjíždění zrychlováním.
  • Na rozdíl od nás zákon v Německu zakazuje používat detektory radarů. V autě je sice mít můžete, ale musí být vypnuté a uschované v kufru vozidla.
  • Za co v Německu určitě pokutu nedostanete, jsou vypnutá světla přes den. Řidiči tam jsou této povinnosti zbaveni.

Spočítejte si rychle povinné ručení


Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

Mýty

Mezi řidiči koluje několik nepravdivých domněnek, které se týkají hlavně způsobu měření rychlosti v Německu.

Policie líčí na motoristy radarové pasti

Němci využívají pro měření stacionární radary. Jejich snímače jsou zabudovány ve vozovce na piezoelektronickém principu. Další součástí radaru je fotoaparát zabudovaný ve sloupku. Měří se čas průjezdu mezi dvěma snímači. Na jeho základě je vypočtena rychlost. V případě jejího překročení ze sloupku “vyletí ptáček”, tedy bude pořízena fotografie řidiče. Aby mohl fotoaparát pořídit průkaznou fotku, kde půjde dobře vidět řidič, nemůže být ukryt někde v křoví. Čili ho můžete očekávat na dobře viditelném místě. Pokutován může být jen ten, kdo je prokazatelně na fotografii identifikován.

Laserové radary měří vždy v obou směrech

Dalším systémem měření rychlosti jsou v poslední době využívány automatické laserové radary. Ty řidič pozná tak, že se ukrývají v šedých sloupcích, které mají černé pruhy. A právě tyto pruhy mohou napovědět, zda je radar obousměrný. Černé pruhy jsou jakýmisi průzory techniky. Radar se 4 pruhy se dívá do obou směrů a dokonce dokáže zachytit i čtyři jízdní pruhy. Pokud má méně pásů pravděpodobně zachytává jen dění v jednom jízdním pruhu.

Radar za značkou = žádná pokuta

Je to sice diskutabilní, ale je pravdou, že řidič má právo se ohradit, v případě, že byl radar instalován hned za dopravní značkou. V Německu existují pravidla, která jasně říkají, jak daleko od dopravní značky může radar stát. Přesná vzdálenost se mění podle regionu.