Používat antiradary, ano či ne?

11.09.2017

Společenské téma, které zaručeně rozpoutá diskusi – používání ANTIRADARŮ! Rozsáhlý trh s radarovými detektory svědčí o bohaté poptávce po těchto zařízeních, zároveň však mají antiradary své zaryté odpůrce, kteří je neváhají odsoudit a jejich majitele bez okolků pasují na piráty silnic. Jak to vidíte vy? A jak to vidí česká legislativa? Jsou antiradary vůbec legální a proti čemu vůbec zasahují?

Používat antiradary, ano či ne?

Měření rychlosti v ČR

Jakou pokutu si u nás nejčastěji vykoledujete? Za špatné parkování či za překročení povolené rychlosti. Důvodem není fakt, že by se na českých silnicích nevyskytovaly větší prohřešky ohrožující bezpečnost, ale právě tyto jsou snadno odhalitelné a doložitelné. Jaké způsoby měření rychlosti jsou u nás nejčastější?

  1. Mikrovlnné radary tzv. “bradavice” umístěné přímo na policejních autech, většinou neoznačených.
  2. Stacionární mikrovlnné radary, které můžeme potkat v blízkosti silnic. Budky, ve kterých mají být radary umístěny, jsou však často prázdné – radar je umístěn cca do 1 budky z 10 a jednou za čas jsou přemisťovány.
  3. Laserové měřiče rychlosti v podobě laserových pistolí používá dopravní policie. Tato zařízení mají dosah až 1000 m a zhruba na vzdálenost 200 metrů zaznamenají i fotografii.
  4. Pasivní měření rychlosti za jízdy, s touto formou kontroly se můžete setkat zejména na dálnici. Neoznačený policejní vůz, který jede za vámi rychlostí 130 km/hod snadno zjistí, jestli jedete vyšší rychlostí než on a tím porušujete zákon.
  5. Úsekové měření rychlosti obvyklé ve městech a využívané obecní či městskou policií. Na vymezeném úseku je měřen čas jízdy, ze kterého se odvodí rychlost automobilu. Dříve byla místa měření ze zákona označována, dnes tomu už tak není a úsekové měření rychlosti je využíváno i na neoznačených úsecích.

Antiradary zákon zakazuje!

Antiradary zákon zakazuje, proto budeme pro rozšířená zařízení umožňující odhalení radaru používat jejich přesný název, tedy radarové detektory, nikoliv antiradary, které by znemožňovaly či ovlivňovaly funkci policejního radaru. Takový počin by byl dle paragrafu 3 odstavce 4 zákona č. 361/2000 Sb., o silničním provozu nezákonný a při porušení zákona dochází k přestupku, který je sankcionován pokutou ve výši 5.000 až 10.000 Kč bez udělení trestných bodů.

Spočítejte si rychle povinné ručení


Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

Druhy radarových detektorů

Ať už jste příznivci či odpůrci antiradarů, jistě vás bude zajímat, jaké možnosti v dané oblasti trh vlastně nabízí?

  • Vlastníte chytrý telefon a baví vás zkoumání nových aplikací? Můžete začít tím, že si stáhnete “antiradar” právě touto cestou, nejedná se sice o radarový detektor, ale aplikace vás upozorní na stacionární radary, které se nachází ve vaší blízkosti a nejen to. Tyto aplikace jsou často v základních verzích zdarma.
  • Další metou mezi “antiradary” jsou tzv. přenosné detektory radarů, které připevníte na přední sklo obdobně jako mobilní telefon, nebo navigaci. Výhodou je možnost využít zařízení i pro jiné automobily a jejich nižší cena, která se pohybuje v rozmezí 5 – 20 tisíc Kč. Nevýhodou oproti pevným detektorům je nižší citlivost na vysílané vlny radaru, který tak odhalíte až z kratší vzdálenosti a máte menší možnost zareagovat.
  • Již zmiňované pevné detektory radarů jsou velmi diskrétní, technik vám je zabuduje do přední masky obdobně jako parkovací senzory a reagují na delší vzdálenost. Jejich cena se však pohybuje v řádech desetitisíců a může vyšplhat i na 100 tis. Kč. Pokud je radarový detektor kombinován i s GPS technologií, pak vás ochrání i před úsekovým měřením rychlosti a umí detekovat také kameru kontrolující průjezd na červenou.
  • Laserové rušičky mohou být ochranou proti laserovým měřičům rychlosti, jejich použití je však na hranici zákona, neboť způsobí, že záznam projíždějícího vozu, který překročil povolenou rychlost je rozmazaný, jakoby se osobě provádějící záznam chvěla ruka a není tak možné identifikovat daný automobil.

Při koupi radarového detektoru se nenechte zlákat nízkou cenou bez prověření technických parametrů. Některá zařízení jsou vyvíjena pro evropský trh, který se však od českého liší frekvencemi a mikrovlnným pásmem, ve kterém pracují. Antiradar by na českých silnicích nemusel fungovat. Pokud vyrazíte s českým zařízením do Evropy, dejte si naopak pozor, abyste neporušili místní zákony – například v Německu, Rakousku ani na Slovensku nejsou detektory povolené.
Možná patříte mezi skupinu řidičů, kteří jezdí s úmyslem dodržovat pravidla silničního provozu, ale stane se vám, že občas přehlédnete některé z mnoha dopravních omezení. Nejste sami! Nainstalujte si do svého smartphonu některou z navigačních aplikací s dopravními informacemi a telefon vás bude upozorňovat na dopravní omezení v okolí, případně i na překročení povolené rychlosti. Jednou ze světově nejrozšířenějších aplikací tohoto druhu je bezplatná komunitní aplikace Waze, v rámci které sdílí řidiči aktuální dopravní informace ze svého okolí. Zároveň jste upozorňování na rychlostní limity, dopravní omezení i místo výskytu policejní hlídky, které do aplikace zadávají sami “wazeři”, tedy registrovaní uživatelé aplikace.
Pokud máte zkušenosti s aplikací Waze, nebo některou podobnou, případně jste přímo fandy radarových detektorů, podělte se s námi o své zkušenosti a napište nám do komentářů.