Co zkontrolovat na autě před odjezdem na dovolenou

09.08.2018

Plánujete-li v létě zvýšit počet ujetých kilometrů na vašem tachometru, určitě byste neměli podcenit přípravu a před odjezdem nechat zkontrolovat i váš vůz. Přeci jen plně naložený kufr a vysoké teploty kladou na automobil větší nároky než vyzvedávání dětí ze školy nebo páteční nákup. Na co se zaměřit, aby se z cesty k moři nestala noční můra?

V dnešní době je cestování autem na velké vzdálenosti celkem běžnou záležitostí. Lidé jsou zvyklí jet i několik stovek kilometrů, aby si jeden den zalyžovali v Alpách nebo vykoupali v Jadranu. Před velkou dovolenou se ale vyplatí prověřit stav vozu, abyste předešli případným nepříjemnostem a ušetřili si tak čas i peníze.

Co zkontrolovat na autě před odjezdem na dovolenou

Na pneumatikách záleží

Mít kvalitní pneumatiky a v dobrém stavu je základ. Jednou z nejčastějších příčin nehod jsou podhuštěné pneumatiky. Ty se při rychlé jízdě snadno opotřebovávají a přehřívají a k jejich proražení či jinému defektu může dojít velmi lehce. Po naložení auta tudíž dofoukněte kola na hodnoty udávané výrobcem při daném zatížení vozu. Nezapomeňte ani na rezervu. Samozřejmostí je i kontrola hloubky dezénu, rovněž byste se neměli na dlouhou cestu vydávat na zimních gumách s tím, že je „dojedete”.

Myslete na to, že stav pneumatik vám určuje nejen spotřebu a hlučnost, ale také brzdnou dráhu, ovladatelnost vozu a jeho přilnavost. Ovlivníte tak i bezpečí celé posádky.

Dolijte kapaliny

Základem kontroly provozních kapalin je ověření množství oleje. Vyšší rychlost na dálnici, větší zatížení vozu a dlouhá jízda mají vliv na spotřebu oleje.
Kromě oleje zkontrolujte a případně doplňte i kapalinu brzdovou a chladící. Dolijte také vodu do ostřikovačů.

Spočítejte si rychle povinné ručení


Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

Svítíte?

Ne každý z nás provádí kontrolu světel před každou jízdou, před dlouhou cestou bychom to ale udělat měli. Obejděte auto a ověřte, že všechna světla správně svítí. Nejen proto, abyste viděli, ale abyste i vy byli vidět.

Prověřte brzdy

V dobrém stavu by měly být brzdové kotouče i destičky. Více zatížené auto se chová jinak a pokud brzdy nefungují na 100 %, může to mít nepříjemné následky. Prozkoumejte brzdové obložení a zkontrolujte i účinnost a symetrii brzd.

Ať vám není horko

V dnešní době jsou téměř všechna auta vybavena klimatizací. Cesta v létě do Itálie by bez ní byla hotovým peklem. Nechávejte ji proto čistit alespoň jednou do roka, ideálně dvakrát. Při nefungující klimatizaci jsou náročné i krátké trasy, u řidiče se může dostavit únava a malátnost. Opět tedy myslete hlavně na bezpečnost.

Kontrola vozu

Něco navíc

Bez povšimnutí byste před cestou neměli nechat ani následující:

  • zatáčí-li auto samovolně do strany, nechte seřídit geometrii,
  • povinná výbava a lékárnička před expirací jsou samozřejmostí,
  • těžké věci v kufru umisťujte co nejblíž nápravě, do kabiny vozu si vemte jen důležité věci a zamezte volnému pohybu předmětů v autě, v případě prudkého brzdění by mohly někoho ohrozit,
  • zkontrolujte platnost STK a zelenou kartu,
  • svítí-li vám kontrolka návštěvy pravidelného servisu, proveďte ho ještě před cestou.

Máte-li obavy a nejste si úplně jisti, zda je váš vůz na cestu dostatečně připraven, vždy je lepší objednat se do servisu. Technici navíc zkontroluji stav olejového filtru, opotřebení tlumičů a prověří i podvozek. Za pár korun tak budete klidnější a bez obav můžete vyrazit na dovolenou.