Nové značení pohonných hmot E5 a B7

03.07.2017

V následujících měsících můžeme na tuzemských čerpacích stanicích očekávat nové označování pohonných hmot. Tato změna vychází z nařízení Evropské komise a důvody pro její zavedení se zdají být veskrze logické a dopady pozitivní. Také už se vám stalo, že jste vyjeli za hranice země, paliva v nádrži ubývalo a dalo vám velkou práci vyznat se v nabídce místní benzínové pumpy? „TAK! A co mám teď natankovat?”

Nové značení pohonných hmot E5 a B7 Nové celoevropské značení pohonných hmot se na stojanech čerpacích stanic začne objevovat již v druhé půlce roku 2017, nejzazší termín pro implementaci evropské normy je říjen 2018.

Spočítejte si rychle povinné ručení


Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

Proč ty změny a kolik nás to bude stát?

Důvod je prostý – snaha o sjednocení značení paliv napříč Evropou. Ať vyrazíte kamkoliv, všude si budete jisti, jaké palivo tankovat a neohrozíte tak funkčnost svého vozu načepováním nevhodné pohonné hmoty.

Navíc byla zavedena dodatečná povinnost pro výrobce automobilů, že každý nově vyrobený vůz musí mít na nádrži uvedeno, jaké palivo a s jakým maximálním podílem biosložky, může tankovat.

Doplnění sjednocujících značek pohonných hmot by nemělo majitelům čerpacích stanic přinést výrazné dodatečné náklady, zdražení benzínu a nafty se se zavedením nového značení tedy neočekává!

Jak se v novém značení vyznat?

Je to velmi jednoduché a navíc platí, že se jedná pouze o doplnění stávajících názvů, proto se stále budeme setkávat se zažitými komerčními názvy pohonných hmot.

K tradičnímu označení jako je Natural 95 či Diesel nyní pouze přibude značení dle následující metodiky:

Typ paliva Označení písmenem Označení geometrickým tvarem Označení číslem vyjadřujícím podíl biosložky v %
Benzín E Kruh např. E5
Nafta B Čtverec např. B7
Plyn LPG, CNG Kosočtverec —————–

Značení tedy bude vypadat následovně a mělo by být pro řidiče jasné a srozumitelné.

Značení pohonných hmot - E5Značení pohonných hmot - B7Značení pohonných hmot - LPG

Co vlastně mohu tankovat?

Máte-li benzínový motor, nafta pro vás nebude tou pravou volbou. A jak se vyznat v podílech biosložek? K tomu právě slouží nové značení aut vyrobených po zavedení směrnice. Pod víčkem k nádrži bude u všech nových vozů uvedeno, jaký maximální podíl biosložky může tankované palivo obsahovat.

Pokud je u vašeho vozu uvedeno značení E30, znamená to, že můžete tankovat benzín s podílem biosložky do 30 %, tedy například tradiční tuzemský Natural 95 – nově s dodatkem E5, případně E10, nikoliv však E85.

S postupující snahou o udržitelný rozvoj, kdy je kladen důraz na snižování emisních plynů v ovzduší, bude přibývat šetrnějších paliv s vyšším podílem biosložky, postupem času se tedy i na českých čerpacích stanicích budeme setkávat s benzínem E85 či naftou B100.