Záznam o dopravní nehodě

28.07.2017

Může to potkat každého z nás – někdy naše cesta autem skončí dřív, než bylo plánováno a rozhodně to není v cíli, který jsme si přestavovali. Pokud se stanete účastníkem dopravní nehody, pak po splnění základních opatření, kterými jsou označení místa nehody a péče o zraněné, nezapomeňte také na řádné vyplnění záznamu o dopravní nehodě.

Záznam o dopravní nehodě Jste-li viníkem dopravní nehody, pak bude škoda poškozenému uhrazena z vašeho povinného ručení. Aby pojišťovna pokryla i náklady na opravu vašeho vozu, je třeba mít uzavřeno havarijní pojištění. Pojišťovna škodu posuzuje na základě vyplněného záznamu o dopravní nehodě. Přinášíme vám informace o tom, jaké jsou jeho nezbytné náležitosti a kde jej můžete získat.

Spočítejte si rychle povinné ručení


Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

Jak vyplnit záznam o dopravní nehodě?

Body 6 – 12 se vyplňují pro obě vozidla, která byla účastníky dopravní nehody.

  1. Uveďte datum a čas, kdy se nehoda stala.
  2. Popište místo, kde k nehodě došlo.
  3. Zaznamenejte, zda při nehodě došlo k úrazu (i lehkému).
  4. Uveďte, zda při nehodě došlo k věcné škodě na jiných vozidlech, či předmětech.
  5. Pokud byli při nehodě přítomní svědci, zaznamenejte jejich jména, adresy a telefonní čísla
  6. Údaje o pojistníkovi / pojištěném, které jsou uvedené v zelené kartě (jméno, příjmení, adresa, telefon a email).
  7. Údaje o vozidle:
    • Tovární značka, typ
    • Registrační značka
    • Stát registrace
  8. Údaje o pojistiteli, které jsou uvedeny v zelené kartě (konkrétně se jedná o název pojišťovny, číslo pojistné smlouvy a číslo zelené karty, platnost zelené karty, název, adresa, telefon a email pobočky, kde bylo zřizováno pojištění (obchodní zastoupení či makléř).
  9. Údaje o řidiči dle jeho řidičského průkazu (jméno, příjmení, adresa, telefon a email, číslo řidičského průkazu, rozsah řidičského oprávnění a jeho platnost).
  10. Na obrázcích zakreslit, ve kterých místech vozidel (např. levé přední světlo), došlo k jejich vzájemnému střetu.
  11. Popis viditelných poškození na jednotlivých vozidlech.
  12. Popis okolností nehody. Při vyplňování evropského záznamu o dopravní nehodě se zaškrtávají konkrétní předvyplněné možné situace.
  13. Nákres dopravní nehody! Tento bod záznamu je často opomíjen!
  14. Vlastní poznámky jednotlivých účastníků nehody.
  15. Podpisy účastníků nehody.

Záznam o dopravní nehodě

Kde získat vzor záznamu o dopravní nehodě?

  • Vzor záznamu o dopravní nehodě vám vaše pojišťovna předá spolu s uzavřenou pojistnou smlouvou.
  • Nemáte-li záznam o dopravní nehodě od vaší pojišťovny, můžete si ho vytisknout zde. Jedná se o evropský záznam o dopravní nehodě, existuje i jeho cizojazyčná varianta, obsah je vždy stejný.
  • Zákon nestanovuje povinnost použít konkrétně daný formulář. Nemá-li ani jeden z účastníků nehody vzor záznamu o dopravní nehodě u sebe, stačí, pokud potřebné údaje a informace sepíší na papír a stvrdí je svými podpisy.
  • Ze zákona není formulář součástí povinné výbavy, přesto je vhodné vozit ho ve vozidle na dostupném místě.

Nikdy se nespoléhejte na “dobré slovo” druhého účastníka nehody a nespokojte se s předanými kontakty a domluvou, že věc dořešíte později. Trvejte na vyplnění záznamu o dopravní nehodě, který musí být řádně podepsán oběma zúčastněnými stranami. Nechce-li některý z účastníků nehody poskytnout součinnost, máte plné právo zavolat Policii České republiky.

Vzor záznamu o dopravní nehodě
Vzor záznamu o dopravní nehodě

Ke stažení

Stáhnout