Babské rady, jak se vypořádat se zamlžováním a vlhkostí v autě

05.03.2018

Mrazy jsou extrémní prověrkou větracího systému a pravidelné údržby vozu. V posledních dnech jich máme za sebou víc, než bylo třeba, ale přírodě neporučíme. Co dělat pro to, abychom nemuseli ještě hodinu po startu řešit zamlžená okna? Rad existuje celá řada, jejich účinnost ale bude muset každý ověřit sám za sebe. Jedna možnost je kapitulovat a pořídit již hotový prostředek určený k zastavení mlžení oken (např. z nanočástic), druhá je zvolit alternativu a vyzkoušet zlaté babské rady kolující na internetu, které ale nemusí mít kýžený výsledek u každého bez rozdílu.

Babské rady, jak se vypořádat se zamlžováním a vlhkostí v autě

Okna se zamlžují převážně v chladných dnech, kdy na studené vnitřní ploše předního okna dojde ke kondenzaci vzdušné vlhkosti z kabiny vozu. Takto zkondenzované kapičky jsou k sobě přilnuté a lámou světlo tak, že přes ně není nic vidět, i přesto že jsou samy o sobě průhledné. Základem eliminace zamlžování oken je tedy suchý vzduch v kabině automobilu.

Spočítejte si rychle povinné ručení


Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

Co dělat v případě zamlžení oken?

  1. Omezit množství vody ve voze – očistit si boty od sněhu, nenasedat do vozu s mokrou bundou, udržovat koberečky suché, mokré věci nechat v kufru.
  2. Po nastartování zapnout vnější oběh větrání, aby mohl vlhký vzduch proudit ven.
  3. Ventilátor nastavit na čelní sklo
  4. Nastavit maximální teplotu na maximální výkon (na teplém okně se již vlhkost srážet nebude)
  5. Zapnout klimatizaci (pokud se spustí) – klimatizace vysušuje vzduch, což je v tomto případě žádoucí
  6. Pokud klimatizace není k dispozici, nechat pootevřená okénka
  7. Výměna kabinového filtru – většina výrobců doporučuje jeho výměnu každých 15 000 km. Příznakem zanešeného pylového (kabinového) filtru je zápach a zamlžování oken díky pomalému vysoušení vzduchu.
  8. Kontrola topení – pokud je zamlžování časté i bez extrémních mrazů, je možné, že uniká chladící kapalina z radiátoru topení, což je doprovázeno charakteristickou sladkou vůní.
  9. Kontrola těsnění dveří – pokud se okno zamlžuje hlavně po dešti, je možné že do něj zatéká voda skrz opotřebované těsnění dveří.

Zamlžené okno

Jaké přípravky použít jako prevenci zamlženým oknům?

  1. Mýdlo – mýdlem nakreslit mřížku na vnitřní stranu skla a rozleštit ji, což vyžaduje hodně zarputilé práce, ale i přesto je mastný povrch na ostrém slunečním světle znatelný.
  2. Zubní pasta – nanést na okno a rozleštit.
  3. Gel na holení (pěna na holení) – nastříkat na okno a rozleštit.
  4. Kočičí stelivo z recyklovaných materiálů (Silica gel stelivo) – stelivo se vloží do ponožky nebo plátěného pytlíku na palubní desku, kde absorbuje vlhkost.
  5. Plátěný pytlík se solí nebo s rýží – absorbuje vlhkost stejně jako silica gel.

Obecně platí, že je použitelné vše, co obsahuje látky, které snižují povrchové napětí vody a látky, které naruší soudržnost a dokáží na sebe vodu navázat. Může se tedy jednat o detergenty, které jsou obohacené o glycerol (glycerin), škrob apod. Tyto přípravky nezabrání vlhkosti, ale zamezí mlžení okna (to, které je námi viditelné).