Řízení pod vlivem alkoholu

15.06.2017

To, že alkohol za volant nepatří, ví snad každý řidič. Avšak bohužel ne každý k této skutečnosti přistupuje zodpovědně a dodržuje zákonem předepsaná pravidla. Argumentem “Jedno pivo se mnou nic neudělá!” nebo “Ta jedna sklenka ze mě už dávno vyprchala.” omlouvají své nešťastné rozhodnutí – vložit klíčky do zapalování a… Však dál už to znáte.

Řízení pod vlivem alkoholu

Jak je to s alkoholem za volantem u nás?

Hodnota alkoholu v krvi Míra porušení zákona Pokuta Zákaz řízení Počet bodů
do 1 promile přestupek 2 500,- Kč – 20 000,- Kč 6 – 12 měsíců
  • do 0,3 promile  0 bodů
  • nad 0,3 promile 7 bodů
nad 1 promile trestný čin 25 000,- Kč – 50 000,- Kč 12 – 24 měsíců

Na dovolené si k obědu můžete dát “pivko”, ale ne všude

Vyrážíte-li na letní dovolenou do Chorvatska, Bulharska, Francie, Itálie nebo Rakouska, nemusíte se zde bát si k obědu objednat jedno malé desetistupňové pivo nebo sklenku bílého vína. V některých případech je však rozhodující věk řidiče a jeho profese. Pozor například v Maďarsku, Slovensku či Řecku, zde platí úplný zákaz pití alkoholu před jízdou bez výjimek.

Spočítejte si rychle povinné ručení


Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

Odbourávání alkoholu u každého jedince jinak

Alkohol v našem organismu je tělem vnímán jako něco cizorodého, špatného, jedovatého, a proto se ho snaží v co nejkratší době dostat ven. Na délku odbourávání alkoholu existuje spousta tabulek a aplikací, avšak ne vždy se na ně můžeme spolehnout. Žádná tabulka nám nezaručí 100 % jistotu, že v určenou chvíli jsme schopni řídit vozidlo a nemáme v sobě ani promile alkoholu.
Faktory ovlivňující odbourávání alkoholu:

  • výška,
  • hmotnost,
  • pohlaví,
  • rychlost, jakou alkohol pijeme,
  • psychické rozpoložení,
  • přítomnost léků či jiných medikamentů v krvi.

Cítit se příjemně neznamená “být schopen”

Alkohol v krvi ovlivňuje celou řadu mechanismů v těle, které nám pomáhají správně fungovat. Každým douškem jakéhokoli opojného nápoje dochází k utlumení smyslů, ke zpomalení reakcí a bývá narušeno vnímání reality. Především za volantem musí být každý řidič schopen jednat rychle a s čistou hlavou. Alkohol navíc zvyšuje agresivitu a omezuje periferní vidění, které je při jízdě tolik důležité. Proto i minimální množství této návykové látky v krvi je nepřípustné.

K zamyšlení

Až budete usedat za volat “jen s jedním pivkem” nebo “zbytkáčem v krvi”, nezapomeňte, že tam venku zrovna může být někdo z vašich blízkých a jedno vaše sešlápnutí plynu může zanechat velké šrámy na těle i na duši. Cestujte s rozvahou a neriskujte pro jednu sklenku životy druhých. V případě vámi zaviněné nehody vám pak nepomůžou žádná možná pojištění, ani havarijní, ani úrazové, celá zodpovědnost zůstane na vašich bedrech. Pokuty, body a jiné tresty nejsou nad morální trest, který zůstane hluboko ve vás.