Doporučené kroky vedoucí ke snížení spotřeby vozu

06.02.2018

Jedním z kritérií při koupi nového nebo ojetého vozu je výše jeho spotřeby. Pro někoho je nízká spotřeba ekologickým symbolem a někdo chce jen ušetřit rodinné finance. V obou případech se potenciální kupec zajímá o průměrnou spotřebu uvedenou výrobcem vozu. Tento údaj je ale pouze orientační, jedná se o průměrnou spotřebu za optimálních podmínek, které vás v běžném provozu nemohou reálně potkat. Nejdůležitějším faktor nízké spotřeby je samotný řidič a stav vozu.

Doporučené kroky vedoucí ke snížení spotřeby vozu

Co ovlivňuje spotřebu vozu?

1. Hmotnost vozu
Každé kilo se počítá, pokud jde o spotřebu vozu. Těžká taška s nářadím, přepravky plné užitečných věcí a další “nezbytnosti” nenápadně zvyšují hmotnost vozu a každých 100 kg přidává i na spotřebě paliva 1 litr.
2. Pneumatiky

  • Valivý odpor: Na každé pneumatice je povinně umístěn štítek, který uvádí hodnocení valivého odporu (A – G). Valivý odpor má vliv na spotřebu vozu a rozdíl spotřeby paliva mezi pneumatiky s nejnižším a nejvyšším valivým odporem je 0,6 litru na 100 km.
  • Podhuštěné pneumatiky: Pneumatiky, které nejsou dostatečně nahuštěné podle doporučení výrobce, mají větší valivý odpor. Nepatrné podhuštění zvýší spotřebu paliva o 1 %.
  • Eko pneumatiky: Někteří výrobci se věnují vývoji pneumatik s nízkým valivým odporem, jejichž používáním spotřeba klesá o 0,2 litru na 100 km. Cena těchto pneumatik je navíc srovnatelná s prémiovými značkami.
  • Zimní pneu v létě: Používáním zimních pneumatik s již nedostatečným vzorkem místo letních zvyšuje spotřebu v porovnání s letními pneumatiky o 10 %.

3. Styl jízdy
Styl jízdy hraje hlavní roli při spotřebě paliva. Rychlá akcelerace s následným přibrzděním je nejneefektivnější styl ekonomické jízdy. Základem je snažit se využít setrvačnost vozu. To lze docílit předvídáním, např. pokud se blíží vesnice či město, je možné využít setrvačnost vyřazením rychlosti, vůz tak postupně zpomalí na požadovaných 50 km/h. Při jízdě po vysoce frekventované dálnici je vhodné snížit průměrnou rychlost, aby pro hustý provoz nebylo nutné neustále přidávat plyn a vzápětí brzdit.

  • Ideální řazení: Vytáčení motoru do vysokých otáček zvyšuje spotřebu paliva, ideálně by se mělo řadit na vyšší rychlost při 2 000 otáček a podřazovat při 1 100 otáček.

4. Rychlost jízdy
Nejnižší spotřeba osobního vozu je při rychlosti 80 – 100 km/h na nejvyšší převodový stupeň. Při rychlosti nad 120 km/h se spotřeba zvyšuje o 2 a více litrů na 100 km.
5. Aerodynamika
Karoserie moderních vozů jsou navrženy tak, aby při vysoké rychlosti docházelo k minimálnímu odporu vzduchu a motor nemusel překonávat tření zvýšením jeho výkonu.

  • Střešní boxy a nosiče kol zvyšují spotřebu vozu o 10 – 15%
  • Otevřená okna naruší proudění vzduchu a ve vysokých rychlostech mohou zvýšit spotřebu až o 10%
  • Vůz, jehož původní značku stěží pod nánosem bahna poznáte, ztrácí veškeré aerodynamické vlastnosti a jeho spotřeba roste
  • Tuning

Amatérské montování spoilerů a efektních nárazníků narušuje aerodynamiku vozu. Naopak existuje i chiptuning motoru, který optimalizuje parametry řídící jednotky motoru a zvyšuje jeho výkon, čímž dokáže snížit spotřebu paliva o 10 – 15%.

Střešní box

6. Elektronika
Vše, k čemu je ve voze potřeba elektronika zvyšuje spotřebu paliva: světla, rádio, vytápění, vyhřívání sedadel, klimatizace atd.

  • Klimatizace

Německý autoklub ADAC vyčíslil zvýšení spotřeby paliva při aktivním provozu klimatizace na cca 1 – 2 litry na 100 km navíc. Více paliva klimatizace spotřebuje na počáteční snížení teploty (cca 3 – 4 litry na 100 km).
7. Servis vozu
Spotřeba vozu je determinována jeho technickým stavem a pokud majitele vozu jeho spotřeba zajímá, měl by mít v pořádku následující položky:

  • Brzdové kotouče – zvlněné brzdové kotouče kladou odpor a motor tak k jeho funkci potřebuje vyšší výkon.
  • Akumulátor – musí být plně funkční, respektive nabitý.
  • Kvalitní olej na správné hladině a kvalitní palivo

Nejdůležitější faktor vedoucí ke snížení spotřeby je osoba, která sedí za volantem, proto je nadmíru důležité, aby se cítila sebejistě a uvolněně. Jeden způsob, jak toho dosáhnout, může být i navození relaxační atmosféry, např. poslechem oblíbené hudby. Mezi další chyby, kterými řidiči možná i nevědomky zvyšují spotřebu automobilu, patří motor zapnutý na volnoběh.