Zastavení na přechodu pro chodce - kdo komu dává přednost a kdy?

16.11.2017

Časy, kdy nový zákon o přednosti na přechodu pro chodce spatřil prvně světlo světa a způsobil takové rozpory v jeho interpretaci, že chodci vesele skákali pod kola aut a ta nestačila měnit brzdové destičky, jsou snad minulostí. Avšak drobné nuance ve výkladu zákona existují dodnes.

Povinnosti řidiče

Zákon č. 361/2000 Sb. hovoří jasně: Řidič nesmí ohrozit ani omezit chodce, který přechází nebo se zjevně chystá přecházet pozemní komunikaci po přechodu pro chodce. Nikde se nepíše o absolutní přednosti chodce, ani řidiče. Zákon řidičům ukládá povinnost nezpůsobit chodcům žádné nebezpečí. Před každým přechodem pro chodce je proto nezbytné přizpůsobit styl jízdy, v závislosti na hustotě aglomerace a v podmínkách se sníženou viditelností raději zpomalit.
Zákon dále ukládá řidičům jedoucím ve stejném směru jízdy jako vozidlo zastavující před přechodem pro chodce povinnost udělat to samé, tzn., že pokud je více jízdních pruhů v jednom směru jízdy, všechna vozidla jedoucí jedním směrem musí zastavit a dát chodci přednost.
Dle statistiky BESIPu přišlo nejvíce chodců v roce 2015 o život vinou řidiče.

Zastavení na přechodu pro chodce – kdo komu dává přednost a kdy?

Povinnosti chodce

Chodec musí dát jasně najevo, že se chystá vstoupit na přechod pro chodce (např. zastavit se na kraji chodníku před přechodem pro chodce). Ne všichni řidiči musí respektovat zákon, navíc nikdy nemůžete vědět, jestli se k přechodu neblíží cizinec, v jehož zemi je zákon definován jinak a ačkoli neznalost neomlouvá, chodec si musí být vědom toho, že v duelu člověk vs. stroj je on tou křehčí jednotkou.
Ačkoli počet usmrcených chodců dlouhodobě mírně klesá, stále se podle statistiky podílejí téměř na čtvrtině počtu všech usmrcených (viz graf: Počet usmrcených chodců 1993 – 2016).

Počet usmrcených chodců Počet usmrcených chodců v období 1993-2016 (Zdroj dat: Statistika nehodovosti – PČR)

Výjimky

Cyklista jedoucí po chodníku není zákonem považován za chodce a nesplňuje tak podmínky jím definované. Cyklista jedoucí na kole se musí chovat jako řidič a nesmí ohrozit ani omezit chodce na přechodu, pokud ale sesedne z kola a vede ho vedle sebe, je považován za právoplatného chodce včetně chování na přechodu pro chodce.
Chodci pozor! Tramvaj, resp. řidič tramvaje může ignorovat váš oční kontakt a naznačení vůle přejít přes přechod, na něj se totiž nevztahuje povinnost vás neohrozit ani neomezit, stejně tak jako na vozidla jedoucí se zapnutými majáky.

Přechod pro chodce

Na co nezapomenout?

  • míra viditelnosti
    Mlha, déšť, hustý sníh, stmívání, tma – to vše zhoršuje podmínky pro rozhled řidiče a vzdálenost, kam dohlédne. Za těchto podmínek je třeba být si naprosto jistí, že řidič blížící se k přechodu chodce vidí a snižuje svou rychlost.
  • kluzká pozemní komunikace
    Všichni řidiči samozřejmě dodržují omezenou rychlost a stoprocentně se věnují řízení, i přesto je však brzdná dráha jejich vozů závislá na stavu vozovky. Bude-li namrzlá, zasněžená nebo mokrá, bod okamžitého zastavení bude vzdálenější než v případě ideálních klimatických podmínek.
  • zákon nezachraňuje životy
    Žádný paragraf chodce neuchrání od vážných zdravotních následků, které vznikají při střetu s automobilem, všichni účastníci provozu by se měli spoléhat i na vzájemnou komunikaci.

    Nevyžádaná rada na závěr:

    Chodci, nevěřte lidským zákonům víc, než zákonům přírody a svým instinktům, buďte dobře vidět a nespěchejte. Řidiči, věnujte se řízení, dodržujte omezenou rychlost a předvídejte.