Zimní výbava a povinnost sněhových řetězů v okolních státech

22.12.2017

Sezóna zimních radovánek je konečně tu a v kalendáři se už nezastavitelně blíží čas dovolených. Až opadne vánoční chaos a rozbouřené vody se zklidní nad bramborovým salátem a smaženým kaprem, začne pro změnu balení lyží, snowboardů a všeho potřebného na bezpečné sjíždění svahů. Nikde nejsou takové svahy jako u našich sousedů v Německu, Rakousku a jejich sousedů Itálii, Francii a Švýcarsku, proto více jak třetina Čechů zavítá na svahy v zahraničí. Nejsnazší způsob dopravy s celou zimní výbavou je vzhledem k relativně krátké vzdálenosti automobil. Nesmíme však zapomínat na rčení: “Jiný kraj, jiný mrav.” V každé zemi je povinná zimní výbava jinak specifikována:

Zimní výbava a povinnost sněhových řetězů v okolních státech

Německo

Vozidla musí mít zimní výbavu v souladu s klimatickými podmínkami. To znamená, že pokud napadne sníh, musíte mít na svém voze obuté zimní pneumatiky s označením sněhové vločky na pohoří, označení M+S (mud + snow – “bahno + sníh”) nově totiž od ledna 2018 nebude dostatečné. Automobil musí být vybaven nemrznoucí směsí do ostřikovačů a v případě nedodržení předpisů o povinné zimní výbavě může být pokutován 40 eury, respektive 80 eury pokud důsledkem nesprávné výbavy způsobí překážku v provozu. Požadavek na použití sněhových řetězů je zejména v horských úsecích upraven dopravním značením. Se sněhovými řetězy je maximální rychlost omezena 50 km/hod.
Povinná výbava: výstražný trojúhelník (pro vozy, registrované v Německu), lékárnička, sněhové řetězy (pokud projíždíte oblastí, kde je značením přikázáno je použít).

Rakousko

Rakousko má narozdíl od Německa pevně stanovenou zimní sezónu na termín 1.11. – 15.4. V tomto období musí být každé vozidlo vybaveno zimními pneumatiky s minimální hloubkou dezénu 4 mm. Tato povinnost platí i mimo vymezenou sezónu v případě, že je pozemní komunikace pokryta sněhem, ať již tuhým nebo rozbředlým nebo ledem. Používání sněhových řetězů je povoleno a doporučená maximální rychlost při jejich použití je 50 km/h. Použití mlhovek je povoleno pouze při snížené viditelnosti: v mlze, dešti, v bílé mlze.
Povinná výbava: výstražný trojúhelník, lékárnička a reflexní vesta.

Spočítejte si rychle povinné ručení


Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

Itálie

Itálie je specifická země. Na jihu opravdovou zimu zažijí jen zřídkakdy, kdežto na severu v Alpách už začíná sezóna v polovině října. Jednotlivé provincie si upravují předpisy podle vlastního svědomí, takže je užitečné se před cestou informovat, do jaké oblasti se chystáte a jaká pravidla oni chystají pro změnu na vás. Obecně je zimní sezóna na severu stanovena na období od 15. listopadu do 15. dubna. Na některých horských úsecích jsou sněhové řetězy povinné, nezapomeňte si je přibalit s sebou.
Povinná výbava: výstražný trojúhelník, reflexní vesta.

Francie

Ve Francii je použití zimních pneumatik pouze doporučené. Na pozemních komunikacích, které jsou pokryty sněhem nebo ledem jsou doporučeny pneumatiky s označením M+S s minimální hloubkou dezénu 3,5 mm. Povinnost sněhových řetězů v některých oblastech je přikázána příslušnou dopravní značkou.
Povinná výbava: výstražný trojúhelník, alcotester (bez sankce), reflexní vesta pro celou posádku.

Švýcarsko

Přesto, že je Švýcarsko vyhlášené pro svá zimní střediska a zimní radovánky, jeho předpisy nikoho nenutí používat zimní pneumatiky. Pokud ovšem v zimě zaviníte nehodu na letních pneumatikách, zaplatíte tučnou pokutu. Sněhové řetězy jsou v některých oblastech povinné, což upravuje dopravní značení. Jejich použití je vyžadováno minimálně na 2 hnací kola.
Povinná výbava: výstražný trojúhelník v dosahu řidiče.

Sněhové řetězy

V České republice máme povinnost použití zimních pneumatik s minimální hloubkou dezénu 4 mm od 1. listopadu do konce března, pokud se na silnicích nachází vrstva sněhu, ledu, námrazy, nebo lze očekávat, že to tak bude. Počasí těžko poručíme, každý budiž si vlastním meteorologem, čímž se tak kvapem stává z doporučení prostá povinnost. Ani zákony nemusí fungovat neomylně…Nikde v okolních státech nejsou předpisy přísnější, máte tak výhodu, že vás žádné složité přípravy na cestu nečekají. Stačí jen nakoupit sněhové řetězy a reflexní vesty a můžete vyrazit.