Pojištění GAP – připojištění k havarijnímu pojištění

22.01.2018

Při koupi nového, dražšího auta většina řidičů neváhá a zároveň s povinným ručením si sjednává také havarijní pojištění. Méně z nich ale tuší, že si k havarijnímu pojištění mohou sjednat tzv. pojištění GAP, které se jim v takovém případě zcela jistě vyplatí. Díky pojištění GAP totiž mohou v případě odcizení vozidla nebo totální škody na vozidle získat od pojišťovny celou částku, za kterou vůz pořídili.

Pojištění GAP – připojištění k havarijnímu pojištění

Proč pojištění GAP sjednat?

Je obecně známo, že již krátce po zakoupení nového vozu začne vozidlo velmi rychle ztrácet na své hodnotě. Pokles hodnoty vozidla je nejvíce znatelný v prvních třech letech po jeho koupi. Uvádí se, že po třech letech může cena vozidla klesnout až na poloviční hodnotu.
S klasickým havarijním pojištěním získáte v případě pojistné události, jakou je odcizení nebo totální škoda, pojistné plnění „pouze“ v takové výši, jaká odpovídá hodnotě vozidla v době těsně před vznikem pojistné události. To vám na nákup nového auta rozhodně nebude stačit. Proto pojišťovny přišly s pojištěním, které vám umožní pojistit si pořizovací cenu vozidla. Toto pojištění se nazývá GAP (Guaranteed Asset Protection) a do češtiny se překládá jako garantovaná ochrana majetku.

Pojištění GAP v několika bodech

Pojištění GAP je produktem, pro který jsou charakteristická následující specifika:

  • sjednává se jako připojištění k havarijnímu pojištění – samostatně ho sjednat nelze;
  • vztahuje se na odcizení vozidla a totální škodu na vozidle;
  • je určeno pouze pro nová vozidla (výjimečně je nabízeno i pro vozy ojeté);
  • uzavírá se zpravidla na 3 roky;
  • jeho cena závisí především na ceně pojišťovaného vozidla – pro dražší vozidla bude cena pojištění vyšší.

Výše pojistného plnění s pojištěním GAP a bez něj

Jak už bylo výše zmíněno, máte-li sjednáno standardní havarijní pojištění, bude vám v případě pojistné události (uvažujeme pouze odcizení nebo totální škodu na vozidle) vyplacena jeho obvyklá cena. Tím se rozumí cena, kterou mělo vozidlo v době těsně před vznikem pojistné události. Od této částky se navíc odečte ještě spoluúčast, kterou jste si v pojistné smlouvě sjednali. V praxi to znamená, že pokud je vaše vozidlo po nehodě zcela „na odpis“, dostanete za něj například pouze 400 000 Kč, přestože jste si ho nové kupovali za 600 000 Kč.
Máte-li však k havarijnímu pojištění sjednáno i pojištění GAP, bude vám z tohoto pojištění doplacen rozdíl mezi obvyklou cenou vozidla, kterou jste dostali z havarijního pojištění, a původní cenou, za kterou jste vůz pořídili. Uhrazena vám bude i spoluúčast. Za zničené auto z našeho příkladu dostanete tedy od pojišťovny zpět celých 600 000 Kč.

Pojištění GAP a nákup vozidla na úvěr

Pojištění GAP se vyplatí sjednat pro nově zakoupené auto. Dvojnásob to platí u vozidel kupovaných na úvěr. Pokud totiž o takové vozidlo kvůli nehodě nebo krádeži přijdete, s klasickým havarijním pojištěním dostanete zpět jen jeho aktuální obvyklou cenu, zatímco sjednaný úvěr musíte splácet v původní výši.