Nejošklivější auta, která se designérům opravdu nepovedla

30.04.2020

Od doby, kdy bylo vyrobeno vůbec první auto, bylo po celém světě představeno nespočet modelů aut. Většina z nich měla povedený vzhled, minimálně tedy na svou dobu, u některých kouzlo dokonce přetrvalo dodnes. V historii automobilek se ale najdou i takové modely, u kterých designéři šlápli tak trochu vedle. Tato auta bodují v žebříčcích nejošklivějších aut nebo jsou považovaná přinejmenším za kontroverzní.

Pontiac Aztek

Pontiac Aztek najdete snad v každém žebříčku nejošklivějších aut. U tohoto crossoveru, který se vyráběl v letech 2001 – 2005, se výrobce spíše než na design zaměřil na všestrannost a variabilitu. Zvenku sice vypadá, jako by byl složen ze dvou aut, ale uvnitř ukrýval praktické vychytávky: loketní opěrku tvořil chladicí box, tlačítka na ovládání audiosystému byla i v kufru, vyjímatelné zadní sedačky se daly použít k sezení venku, sedět se dalo i na spodním dílu pátých dveří, který se otevíral dolů. V nabídce byla i nafukovací matrace nebo stan k připevnění na záď vozu.

Nejošklivější auta, která se designérům opravdu nepovedla Zdroj: autoforum.cz

Fiat Multipla

Se svou popularitou v žebříčcích nejošklivějších aut je na tom podobně i Fiat Multipla. Toto italské MPV na první pohled budí dojem, že jde o spojení minimálně dvou různých aut. Především jeho známý “schod” a množství předních světel z něj dělá kontroverzní auto. I přes jeho šílený vzhled se najdou lidé, kteří na něj nedají dopustit. Uvnitř auta překvapí netradiční uspořádání sedadel ve dvou řadách po třech.

Fiat Multipla

Zdroj: autoweb.cz

Nissan Juke

Za designově nepovedené auto je považován i poněkud extravagantní Nissan Juke. Nejvíce diskutované jsou přední světlomety, pozornosti ovšem neuniknou ani nafouklé oválné blatníky kontrastující s šikmou střechou nebo vysoko položená hrana kufru. Ačkoliv se mu zpočátku mnozí vysmívali, podle prodejních čísel se z něj stal úspěšný model. V loňském roce byla představena jeho druhá generace.

Nissan Juke

Zdroj: autojournal.cz

Nissan Cube

Své fanoušky si našla i tato japonská kostka, která ovšem příliš krásy nepobrala. Malý hatchback s příznačným jménem Nissan Cube je skutečně takovou kostkou na čtyřech kolech, navíc s podivným asymetrickým oknem vzadu.

Nissan Cube

Zdroj: autanet.cz

SsangYong Rodius

Vzhledově se nepovedl ani další asijský výtvor, korejské MPV SsangYong Rodius. Automobilka SsangYong je známá zvláštním designem svých modelů, Rodius je z nich ale nejošklivější. Velké a prostorné auto působí ve srovnání s malými koly absurdně, stejně jako jakási vestavba na zádi auta. Jako kdyby se designéři všeho toho prostoru zalekli.

SsangYong Rodius
Zdroj: ceskatelevize.cz

Ford Scorpio

Předchůdce Mondea byl, navzdory svému jménu, jen jakýmsi nudným autem bez výrazu. Přední maska podle mnohých připomínala žábu – dvě vykulené oči a mezi nimi tlama. Zadní část vozu nebyla o moc krásnější. Ford s nudným designem moc lidí nenadchl a po čtyřech letech na trhu se přestal prodávat.

Ford Scorpio
Zdroj: autozine.cz

Chrysler PT Cruiser

Také automobilka Chrysler se se svým modelem PT Cruiser dostává do nelichotivých žebříčků. V roce 2013 ho v pořadu Top Gear “ocenili” jako nejhorší auto za posledních 20 let. Pokus o stvoření hatchbacku s retro prvky zkrátka Chrysleru nevyšel a PT Cruiser je vnímán spíše jako exot. A co teprve v podobě kabrioletu se skládací plátěnou střechou a otřesným nosníkem uprostřed.

Marcos Mantis

Přestože není tolik známý, neměl by na tomto seznamu chybět. Řeč je o sporťáku z konce 60. let, který má na svědomí britská automobilka Marcos Engineering, specializující se právě na sportovní vozy. A protože je ošklivý snad ze všech stran, nikoho nepřekvapí, že se ho prodalo jen 32 kusů.

Marcos Mantis

Zdroj: veteran.auto.cz