Live streamování za volant nepatří

14.08.2018

V dnešní době je celkem běžnou záležitostí, že lidé vysílají živá videa z koncertů, sportovních přenosů nebo hraní on-line her. Pomocí aplikací jako je Facebook Live, Periscope nebo Youtube ve vašem chytrém telefonu můžete přenášet videa potenciálně obrovské mase lidí. Někteří toho dokážou využít a díky této službě se proslaví, jiní naopak velmi riskují a zaznamenávají videa při činnostech, při kterých i chvilka nepozornosti může zničit lidský život.

Live streamování za volant nepatří

Neutuchající potřeba lidí zásobovat okolí zážitky ze svého života je jednou z příčin zvyšujícího se počtu příspěvků na sociálních sítích, kde hlavním aktérem je řidič vozidla, který natáčí nebo fotí sám sebe při zběsilé jízdě.

Co říká statistika

Dvě třetiny českých řidičů přiznávají, že používají za jízdy mobilní telefon. V roce 2017 bylo nevěnování se řízení nejčastější příčinou dopravních nehod v České republice, samotné používání mobilu se pak umístilo na třetím místě. Jak konkrétně řidič telefon používal, ale statistiky neuvádějí. Pro policii je směrodatné znění zákona, které říká, že řidič nesmí za jízdy držet v ruce telefonní přístroj či podobné zařízení, třeba kameru. A pozor, v případě natáčení za volantem platí, že vás policie může obvinit i na základě samotného videa, nemusíte být tudíž přistiženi přímo při činu. Příslušníci dopravní policie videa na Facebooku procházejí nebo jdou najisto na základě oznámení od lidí.

V rámci bodového systému pak přijdete o dva body a zaplatíte pokutu ve výši jednoho tisíce, ve správním řízení to mohou být až dva a půl tisíce.

Spočítejte si rychle povinné ručení


Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

Jedna sekunda vám změní život

Kontrolujete-li svůj mobilní telefon i při řízení vozu, pak byste si měli uvědomit, co všechno se může stát během té chvíle, kdy se letmo zadíváte na displej, jestli vám náhodou nepřišla zpráva.

Auto jedoucí padesátkou totiž za jednu sekundu urazí necelých 14 metrů a to už je dost na to, aby vám pod kola vběhlo dítě nebo pes a vy nedokážete včas zareagovat. Při rychlosti 90 km za hodinu už je to dokonce 25 metrů.

Při natáčení videa se řidič do displeje mobilu dívá déle než jen jednu sekundu. Za pět sekund auto jedoucí padesátkou ujede 70 metrů. Pokud vůz jedoucí před vámi náhle zabrzdí nebo se chystá odbočit, máte jen malou šanci zabránit střetu.

Tragédie jako odstrašující případ

Na rizika používání mobilu za jízdy se snaží upozorňovat dopravně-bezpečností kampaně. Nabízí se využít ta videa, která skončila tragicky, jako odstrašující případy. Ve Velké Británii takto posloužilo video zachycující řidiče kamionu, jak ovládá přehrávač hudby pomocí mobilního telefonu, zatímco se na dálnici blíží ke koloně aut. Výsledkem byli čtyři mrtví.
Mnoho z nás má ještě v živé paměti tragický případ dvou dívek, které streamovaly video během své jízdy na Mostecku. V tomto případě stačilo, aby video natáčela i jen spolujezdkyně a v kombinaci s rychlou jízdou došlo k nehodě, při níž zemřela mladá řidička.

Rozhodnete-li se pro tuto nebezpečnou zábavu, pamatujte, že se nejedná o žádnou hru, kde se v případě neúspěchu vrátíte na začátek. Stačí jen chvilka nepozornosti a zničíte život buď svůj nebo cizího člověka. Nechte si živé vysílání na oslavu narozenin, letní párty nebo hudební festival, jistě i tady najdete své fanoušky.