Dětská autosedačka - jak správně vybírat a na co si dát pozor

03.05.2017

Doba, kdy se děti na zadních sedačkách mohly volně pohybovat a sedět, kde se jim zachtělo, je dávno pryč. Dnes je nutností a povinností usadit dítě bezpečně do autosedačky a řádně upevnit bezpečnostními pásy. Bez těchto základních praktik se svými ratolestmi nikdy necestujte, dokonce ani jedná-li se o krátkou vzdálenost. Co se týče výběru autosedačky, buďte důslední. Žádná vám sice nezaručí, že bude dítě při nehodě ochráněno na 100 %, ale vy budete alespoň žít s vědomím toho, že jste pro jeho bezpečnost udělali maximum.

Dětská autosedačka – jak správně vybírat a na co si dát pozor

Vybírejte pečlivě a nejen podle ceny

Při výběru autosedačky je rozhodující váha dítěte, popřípadě jeho výška a věk. Její parametry a kvality, jako je velikost a váha sedačky, způsob instalace, materiál apod., si pak už volíte podle svých požadavků. Vždy však myslete na její praktičnost a komfort dítěte. Nikdy nepořizujte větší autosedačku jen proto, aby sloužila delší dobu a také není vhodné ji kupovat z druhé ruky z důvodu možného poškození či značného opotřebení. Na trhu je obrovské množství nabídek nejrůznějších značek, typů a cen sedaček. Doporučujeme rozhodovat se podle žebříčků oficiálních testů kvality, pozitivních výsledků crashtestů a kladných recenzí.

Spočítejte si rychle povinné ručení


Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

Skořepina pro nejmenší (0 – 13 kg váhy dítěte)

Tzv. skořepina je vhodná pro děti maximálně do 1 roku, a to jen v případě, že ji hlavička dítěte nepřesahuje. Tento typ autosedačky bývá často součástí kočárku „trojkombinace” a vozí se proti směru jízdy nejlépe na zadním sedadle. V případě, že miminko potřebujete mít na místě spolujezdce, myslete na vypnutí airbagu. Pokud takovou možnost vaše vozidlo nenabízí, nikdy zde dítě nepřevážejte. Velkým rizikem je také nahrazování autosedačky korbičkou kočárku, a to i tehdy, když ji upevníte bezpečnostním pásem. Argument, že jedete jen „kousek” nebo fakt, že novorozenec v kočárku usne a vy ho nechcete vzbudit přesouváním do autosedačky, není adekvátní k situaci a takový nápad by vás mohl velmi mrzet.

Tip: Maxi-Cosi Pebble 2017 za 4 890,- Kč nebo Kiddy Evolution Pro 2 2017 za 6 190,- Kč.

Batolata a školkové děti v autosedačce (9 – 18 kg)

Autosedačka s pětibodovým systémem pásů je uzpůsobená dětem, které už umí samy sedět, avšak stále potřebují oporu ze stran. Polohovací systém umožňuje dítěti více pozic k odpočinku či spánku. Některé značky nabízejí sedačky s bezpečnostním pultem, který nahrazuje pětibodový pás a chrání tělo před nárazem podobně jako airbag. Nevýhodou však je, že dítě nemá příliš možnost pohybu a v letním období se více zpotí.

Tip: Cybex Juno 2-fix za 3 990,- Kč nebo Römer King II 2016 Cosmos Black za 4 690,- Kč.

Když cestujete s předškoláky a staršími dětmi (15 – 36 kg)

Předškoláci a starší děti cestují v autosedačkách, které už vyžadují klasický tříbodový pásový systém. Co se popruhů týče, je důležité zajistit jejich správnou polohu, a to podle velikosti dítěte, aby v případě kolize nedošlo k závažnému poranění krku či břicha. Někteří rodiče nahrazují zpevněnou sedačku klasickým podsedákem, který však při nehodě dítěti neposkytuje potřebnou ochranu ze stran a navíc hrozí větší riziko podklouznutí pod pásem.

Tip: Cybex Solution X-Fix 2016 za 3 890,- Kč nebo Recaro Monza Nova 2 2017 za 5 000,- Kč.