Jaké věci byste v létě neměli nechávat ve svém voze

15.07.2019

Letní sezóna je v plném proudu a teploměry již byly řádně proškoleny tropickým počasím, při kterém teplota běžně šplhala až za hranici 30 stupňů. Prázdniny jsou navíc synonymem pro dovolené a cestování v rozpáleném voze tak není nic neobvyklého. Naštěstí je ve většině aut instalovaná klimatizace, kterou byl v československých autech jako první vybaven vládní osobní speciál Škoda VOS – pancéřovaný vůz s neprůstřelnými skly o váze 80 kg, vyráběný mezi lety 1948 – 1953.

Kromě toho, že byste neměli v autě nechávat cenné věci, které jsou lákadlem pro kolemjdoucí nenechavce, nezapomínejte na to, že v rozpáleném autě je teplota, která Vám může způsobit nemalé potíže.

  • Jan Null ze státní univerzity San Francisco provedl test teploty v zaparkovaném voze s uzavřenými okny na přímém slunečním světle. Teplota za hodinu vyšplhala z 22°C na 48°C.
  • podle výzkumu Arizonské státní univerzity vystoupala teplota v autě na přímém slunci až na 71°C.
  • při venkovních teplotách kolem 30°C hrozí člověku v uzavřeném voze kolaps organismu již po několika minutách
Jaké věci byste v létě neměli nechávat ve svém voze

6 věcí, které byste neměli v létě nechávat v autě

  1. Děti a mazlíčky
    Mezi věci sice nepatří, ale každý dnes snad již ví, že při vysokých teplotách je pro děti nebo mazlíčky, které necháme v autě, kabina vozu smrtící kobkou. Podle studie Stanfordské lékařské univerzity (Stanford University School of Medicine) je ale i pár případů, ve kterých zahynulo několik dětí v autě při venkovních teplotách pouhých 21,5°C. Nenechávejte děti ani živé tvory v autě a to i v případě, že jste v obchodě zapomněli koupit jednu jedinou položku, nebo jdete hodit ofrankovanou obálku do poštovní schránky.
  2. Léky
    Všechny léky mají kromě expirační doby i doporučený způsob skladování. Důvodem jsou obavy ze ztráty jejich účinnosti. Většina léků se doporučuje skladovat v teplotách mezi 20 až 25°C.
  3. Plastové lahve s vodou
    Pitný režim by se v letních měsících neměl podceňovat, nenechávejte ale nedopité lahve vody v plastovém obalu na palubové desce. Hasiči z Oklahomy v USA zapálili papír pomocí plastové lahve s vodou. Ta se totiž chová jako lupa, protože paprsky procházející plastovým obalem se spojují v jeden bod a vytvářejí teplotu až 120°C. Kromě rizika požáru varují zdravotníci i před rizikem zdravotním. Plasty uvolňují BPA – organické sloučeniny, ze kterých se vyrábí a které mohou způsobovat různé zdravotní potíže.

    Spočítejte si rychle povinné ručení


    Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

  4. Telefony, tablety, notebooky
    Vysoká teplota neprospívá bateriím v technologických zařízeních, které běžně používáme k životu. Speciálně nabíjitelným bateriím Lithium-iontovým (Li-Ion baterie). Teploty nad 35°C mohou podle Applu baterie v iPhonu, iPadu nebo MacBooku nenávratně poškodit.
  5. Alkohol
    Sluneční paprsky rozkládají v pivu kyseliny, které se váží na proteiny a způsobují tak zápach, připomínající páchnoucí výměšek skunka pruhovaného. Podle zkušených sommelierů vystavení slunci nesvědčí ani chuti vína.
  6. Opalovací krém
    I přesto, že máte pocit, že jste tou nejzodpovědnější osobou, když chráníte svou pokožku všude, kam se vezete vozem a opalovací krém máte stále v přihrádce auta, opak je pravdou. Pokud je opalovací krém skladován v teplotách přesahující 25°C, ztrácí svou účinnost a spolehlivost.