Časté chyby při řízení vozu

15.12.2017

Učíme se celý život a nikdo dokonalý z nebe nespadl. Ani samotný instruktor autoškoly nejezdí bezchybně a dokonce to o sobě i ví, důležitější je ale i přes zautomatizované chyby jednat a řídit vždy bezpečně. Někdy se i drobná chyba, chvíle zaváhání nebo nepozornosti může stát fatální. Jaké nejčastější vědomé hříchy jsou k vidění na českých silnicích? Podle statistiky PČR vzniká nejvíce nehod z důvodu nedostatečného se věnování řízení.

Nejčastější příčiny vzniku nehody: Počet nehod:
Řidič se plně nevěnoval řízení vozidla 8312
Nedodržení bezpečné vzdálenosti za vozidlem 6618
Nepřizpůsobení rychlosti stavu vozovky 5806
Nesprávné otáčení nebo couvání 4425
Nedání přednosti upravené dopravní značkou „DEJ PŘEDNOST V JÍZDĚ „ 3457
Nepřizpůsobení rychlosti technickému stavu vozovky 3358
Nezvládnutí řízení vozidla 2358
Nedání přednosti při odbočování vlevo 1671
Vjezd do protisměru 1664
Jiný druh nesprávné jízdy 1662

Nejčastější příčiny nehody zaviněné řidiči osobních vozů v roce 2016 (Zdroj: statistická ročenka PČR 2016)

Spočítejte si rychle povinné ručení


Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

    1. Řidič se plně nevěnuje řízení
      Potřebujete využít “volného” času za volantem, popojíždíte krokem v koloně a nudíte se? Proč někomu nezavolat a nevyřídit vše potřebné po telefonu? Ale hlavně nenápadně! Neriskujete tak jen pokutu za přestupek. Zákon sice nezakazuje samotné telefonování za jízdy, nýbrž držení telefonního přístroje, či jiného hovorového nebo záznamového zařízení v ruce. Nicméně podle výsledků experimentu americké univerzity v Utahu nezáleží na tom, zda telefonujete s přístrojem v ruce nebo s použitím sady hands – free, reakční schopnost nekoncentrovaného mozku se totiž podobá rychlosti reakce člověka v podnapilém stavu. Výsledky experimentu prokázaly, že řidiči, telefonující při řízení vozidla:

      • mají o 10 % pomalejší reakci v sešlápnutí brzdy
      • přestanou pravidelně sledovat dění ve zpětných zrcátkách (odborníci radí jednou za 5 sekund)
      • zapomenou dodržovat bezpečný odstup
      • jsou pomalejší v akceleraci a dosažení původní rychlosti po předchozím zpomalením
      • mají víc jak 5x vyšší riziko, že způsobí nehodu v porovnání s plně koncentrovaným řidičem

Telefonování je sice nejčastějším, ale ne jediným prohřeškem českých řidičů. Mezi další a ne ojedinělé rušičky patří esemeskování, snaha naladit tu správnou rádio stanici, pořizování fotek nebo videozáznamu („selfie”), hledání ztracené věci…

Chyby při řízení motorového vozidla
  1. Nedodržení bezpečné vzdálenosti za vozidly
    Definice bezpečné vzdálenosti není zákonem stanovena. Nepsaným, ale stále dokola omílaným pravidlem je dodržení odstupu na “2 sekundy”. Jednoduchým způsobem, jak zjistit, zda dodržujeme doporučenou bezpečnou vzdálenost je počkat, až auto před námi mine pevný bod u silnice, např. sloup osvětlení, patník atd. a poté počítat za kolik sekund ten samý pevný bod mineme my sami. Toto pravidlo bere v úvahu reakční dobu řidiče a schopnost vozu bezpečně zastavit z dané rychlosti po nástupu brzdného účinku.
  2. Nepřizpůsobení stylu jízdy stavu vozovky
    Někteří řidiči vnímají jen maximální omezenou rychlost a nedbají na externí podmínky. Na dálnici jezdí 130 km rychlostí za sucha stejně tak jako na ledě či při sněhové kalamitě a spoléhají na doporučení na dopravním značení jako na svaté přikázaní. Pneumatiky jako jediné zajišťují kontakt vozu s vozovkou a při deštivém počasí nebo sněhových přeháňkách vznikne na silnici vrstva, která snižuje přilnavost a tak omezuje i jejich funkci.
  3. Řidič couvá nebo se otáčí na nevhodném místě
    Většina nehod, které se stanou při nevhodném otáčení nebo couvání vznikne z toho důvodu, že řidiči přijíždějící k místu daného manévru tuto situaci neočekávají. Nespoléhejte na ostatní, snažte se předvídat a být opatrní na místech, ze kterých nevidíte na větší vzdálenost dopředu, např. před zatáčkou nebo horizontem.
  4. Extrémní spěch
    Vysoká rychlost a snaha nechat všechny ostatní účastníky provozu za zády vede k častým nehodám. Překročení rychlosti patří mezi nejčastější přestupky, za které se provinilcům kromě finanční ztráty udělují i body.
  5. Chybné držení volantu
    Podle expertů je nejefektivnějším postavením rukou na volantu pozice “tři čtvrtě na tři”, která se vyučuje i v autoškole. Ruku na srdce, kdo si občas nepomůže tím, že pravou ruku drží na řadící páce a levou točí volantem? Obzvlášť v situaci, kdy je potřeba často řadit. Držení volantu má přitom hlavní vliv na to, jak dokážeme zareagovat na nečekanou překážku na silnici, nebo jak se vyrovnáme se smykem.
  6. Nesprávné volení jízdních pruhů
    Některé dálnice nebo obchvaty disponují třemi jízdními pruhy a pravý jízdní pruh se mnohdy využívá tak sporadicky jako připojovací nebo odbočovací pruh. Spousta řidičů jezdí hlavně v prostředním a hůř, když jsou jen dva pruhy, v levém rychlém pruhu. Zúžení vozovky metodou zipu je kapitola sama o sobě. Každý se učí, jakým způsobem se má řadit, ale obavy z toho, že nás někdo na konci pruhu nemusí pustit jsou silnější.
  7. Další „drobné chyby” a přestupky
    Pravdou je, že někteří považují používání bezpečnostních pásů za otravnou činnost, kterou se ani nezatěžují např. na krátké vzdálenosti. Dalším nešvarem je kouření v autě, což v Čechách zakázané není, ale zapalování a uhašení cigarety krade pozornost řidiče stejně tak, jako když píše textovou zprávu a navíc existuje i riziko, že si žhavý popel najde cestičku do nejdůležitějších partií řidiče, např. očí. Mezi další nešvary patří špatné používání mlhových světel, špatné nastavení sedačky a volantu atd.

Chybám při řízení se nelze vyvarovat stoprocentně, každý jedná tak, jak mu to přikazuje momentální situace a schopnost reakce. Spěch se v některých momentech nevyplácí a ve vypjatých situacích, či aktuální agresi je důležité vědomí si toho, že na silnicích jezdí i děti a bezbranní spolucestující, kteří by za svého řidiče vinu vést neměli.