Bezpečnost automobilu za bouřky

04.09.2017

Někoho fascinuje, jiné děsí, hrozivě burácí a oblohu rozzáří více než novoroční ohňostroj. BOUŘKA. Letošní teplé léto bylo na bouřky velmi bohaté, červen byl bouřkově nejvydatnějším měsícem za posledních 5 let z pohledu počtu blesků, polovina srpna však přinesla další rekordy. Během 24 hodin na našem území uhodilo 73 tisíc blesků, což se stane zhruba jednou za 10 let. Většinou bouřku bereme s klidem, nejedná se o vzácný jev, jsme rádi, že se tzv. “pročistí vzduch” po horkém a dusném dni, případně si blesky s oblibou fotíme. V domech s hromosvody se opravdu není příliš čeho obávat, ale co když nás hromobití a blesky zastihnou na cestách?

Bezpečnost automobilu za bouřky

Jak se chovat za bouřky? Opakování matka moudrosti!

Jsme-li ve volné přírodě, pak téměř každému skočí na mysl poučka ze základní školy, že za bouřky se nesmíme schovávat pod osamělý strom a držet se kovových předmětů. Nejvíce nebezpečná může bouřka být, pokud se od vás vyskytuje do vzdálenosti 3 km. Tuto vzdálenost poznáte tak, že doba mezi bleskem a hřměním trvá zhruba 9 s. Až bude bouřka vzdálena 10 km (doba mezi bleskem a hromem činí 30 s), můžete bez obav opustit svůj úkryt a pokračovat ve výletování.

Spočítejte si rychle povinné ručení


Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

Faradayova klec, aneb bezpečný úkryt před bouřkou

Bouřka vás zastihla při cestě autem? Máte důvod se obávat a jak se správně zachovat? Obavy nejsou v tomto případě na místě, pokud se nacházíte přímo pod bouřkovým mrakem, nebo v blízké vzdálenosti od bouře, zaparkujte automobil nejlépe na nejbližším parkovišti, zavřete okýnka, nevycházejte z auta a počkejte až bouřka přejde.
Auto vám bude bezpečným útočištěm před dopadajícími blesky, neboť vozidlo funguje jako tzv. Faradayova klec. Tento fyzikální princip je postaven na skutečnosti, že elektrický náboj působí na povrchu vodiče, v tomto případě na kovové karosérii automobilu, ale už nepůsobí v jeho objemu, tedy uvnitř auta.

Rizikové chování během bouřky v autě

Existují dvě zásadní chyby, kterým se je třeba v souvislosti s cestováním autem při bouřce vyvarovat:

  1. Neparkujte v blízkosti osamělého vzrostlého stromu, ani neprojíždějte místem, kde takové stromy rostou, raději zaparkujte na volném prostranství. Pokud by blesk uhodil do stromu a ten se v důsledku toho vyvrátil nebo zlomil, můžete do něj narazit, což v souvislosti se zhoršenou viditelností a mokrou vozovkou není výjimkou. V horším případě může strom spadnout přímo na vaše vozidlo.
  2. Ze zaparkovaného automobilu nevycházejte, abyste se pokochali světélkující oblohou. Stát vedle zaparkovaného vozu a dotýkat se ho může být velmi nebezpečné. Pokud by do auta uhodil blesk, vůz vám neposkytne ochranu, naopak výboj projde vaším tělem a to bez okamžité lékařské pomoci bývá smrtelné.

Pojištění pro případ živelné události

Můžete být svědomitým a opatrným řidičem, ale živelné události předejít neumíte, ta uhodí jako blesk z čistého nebe – jak tématické! Pokud vám bouřka poničí auto například tak, že na něj spadne strom zasažený bleskem, z povinné ručení ani standardního havarijního pojištění vám škoda uhrazena nebude. Pojišťovny však nabízí dva druhy pojištění živelných událostí:

  1. Připojištění k povinnému ručení na živelné události – vždy si pečlivě prostudujte pojistné podmínky, jednotlivé pojišťovny do pojištění zahrnují různé živly, většinou se jedná o požár, povodeň, krupobití i úder bleskem, nebo pád jakýchkoliv věcí na vozidlo.
  2. Havarijní pojištění ALL RISK, které zahrnuje i živelné události – nabízí větší rozsah krytí než připojištění k povinnému ručení a na rozdíl od něj platí i v zahraničí.