Jak se chovat při bouřce v autě

09.07.2018

Všichni jsme určitě mnohokrát zažili, že nás po cestě na chalupu nebo k moři zastihla bouře. Také vás napadlo, zda jste ve svém automobilu v bezpečí a zda je správné pokračovat v jízdě? Automobil by měl být jedním z nejbezpečnějších úkrytů, ale je tomu skutečně tak? Ochrání nás auto při zásahu bleskem, jsme-li zrovna uvnitř?

Obecně lidé soudí, že jsou to pneumatiky, které osazenstvo uvnitř auta ochrání před případným bleskem. Podle fyzikální teorie je to ale kovová konstrukce auta, která svede blesk po obvodu do země a zabrání tak škodám na zdraví. Aby tato teorie fungovala, je potřeba, aby mělo auto celokovovou konstrukci. Spoléhat se na tuto tezi tedy nemůžeme v případě aut se stahovací plátěnou střechou, případně u aut, jejichž větší část karoserie je tvořena z plastu či hliníku.

Jak se chovat při bouřce v autě?

Když udeří blesk

Nutno podotknout, že zásahy bleskem do automobilu jsou poměrně vzácné. Pokud už
k tomu dojde, nemusí se stát vůbec nic, anebo se ze zasaženého automobilu stane nepojízdný vrak. V některých případech dojde ke zničení elektrických systémů, vozidlo nejde nastartovat, nestahují se okénka, případně přestanou fungovat airbagy. Na exteriéru potom mohou zůstat stopy v podobě zničeného laku, prasklých pneumatik nebo nepoužitelných poznávacích značek. V extrémních případech může dojít k roztavení kabeláže nebo i požáru vozidla.

Spočítejte si rychle povinné ručení


Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

Co (ne)dělat za bouřky v autě

Pokud vás bouře zčistajasna zasáhne v autě a nikde v okolí nenajdete vhodný úkryt, zůstaňte uvnitř vozidla (za předpokladu kovové střechy vozu).
Pokud je auto v pohybu, doporučuje se zastavit na krajnici (pokud v okolí není parkoviště), zapnout výstražná světla a vypnout motor.
Ruce složte do klína a nedotýkejte se žádných kovových součástí uvnitř vozu. Neměli byste ani ladit rádio nebo používat hands-free. Pokud vám tato rada přijde zbytečná, pak vězte, že v případě zásahu auta může blesk projít elektrickými systémy nebo dalšími kovovými součástmi, jako např. volant, pedály, přídavné GPS nebo rukojeti u dveří. V případě, že se jich osoba ve vozidle dotýká, může dojít k jejímu poranění.
Nestahujte také okénka a ani se o ně neopírejte, neodpojujte anténu a z vozidla nevystupujte. Rovněž neparkujte přímo pod stromy, které by mohly spadnout na automobil.
V případě, že je vozidlo bleskem skutečně zasaženo a elektrické systémy jsou zničeny, můžete si o pomoc zavolat mobilním telefonem nepřipojeným k nabíječce. Automobil je rovněž dobré opustit několik minut poté, co jím projel blesk, v ideálním případě pak vyčkat, až celá bouře přejde.