Proč jsou někdy brzdy hlučné?

09.03.2018

Během jízdy v autě mnozí řidiči nastavují uši a poslouchají, jaké zvuky se z vozidla linou. Některé jsou v pořádku a běžné, jiné zvuky mohou upozorňovat na závadu. Děje-li se něco s brzdami, obvykle to nejde přeslechnout, hrozivé pískání, broušení a kovový zvuk je nezaměnitelný. Kromě akustického varování se problém s brzdami projevuje vibracemi volantu, nebo tuhostí brzdového pedálu. Co brzdám vadí a jak se toho zbavit?

Proč jsou někdy brzdy hlučné?

Jak brzdy fungují

Než se dostaneme k problémům, které brzdy způsobují, podíváme se, jak vlastně fungují a z čeho se skládají.
Úkolem brzd v autě je zpomalovat popřípadě zastavit vůz, stane se tak na základě impulzu, který vydá řidič sešlápnutím brzdového pedálu. Hlavním mechanismem brzd je tření, u každého kola je rotující člen, ten je spojený s hnanou hřídelí a brzdným členem, přítlakem destiček nebo čelisti k rotujícímu členu dochází k tření, které zpomaluje vozidlo. Při tření vzniká teplo, proto musí mít brzdy zajištěné chlazení.

Hydraulické brzdy

Dnes nejčastěji používané. V brzdovém hydraulickém zařízení je brzdová kapalina, ta je svými vlastnostmi nestlačitelná, díky tomu se při sešlápnutí brzdového pedálu, zvýší tlak v systému a přenese se až na brzdu.
Okruh hydraulických brzd se skládá z: brzdového pedálu, posilovače brzd, ten násobí sílu, kterou působí řidič na brzdný pedál, brzdy jsou pak lehce ovladatelné. Součástí okruhu je také hlavní brzdový válec, brzdové potrubí a přední, zadní brzdy.

Spočítejte si rychle povinné ručení


Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

Kotoučové brzdy

Jsou složeny z kotouče a brzdových destiček. Kotouč je pevně spojen s hřídelí a destičky se k němu přitlačují, čímž vzniká tření. Na brzdovém kotouči je třmen, v něm jsou uloženy destičky a brzdový válec, do kterého je vedena brzdová kapalina. Brzdové destičky v sobě mohou mít senzor, který hlásí jejich opotřebení. K destičkám je připevněno obložení, to je navrženo tak, aby způsobovalo ideální tření.

Bubnové brzdy

se používaly hlavně dříve, fungují také na principu tření. Buben je připevněn k nápravě a uvnitř něj jsou bubnové čelisti a brzdový váleček. Váleček způsobuje rozpěrný efekt na brzdové čelisti neboli pakny, při sešlápnutí brzdového pedálu. Čelisti, na kterých je nalepeno brzdové obložení, se přitlačí na brzdový buben, z jeho vnitřní strany, čímž se způsobuje tření a dochází k brzdění.
Nyní jsme si naznačili, s jakými typy brzd se u automobilů setkáváme. Hluk, který řidič registruje, může poukazovat na závady brzdného systému:

  • Opotřebení destiček -.destičky se opotřebují až tak, že nosné desky brousí přímo o kotouč, nebo dokonce obrušují indikátor opotřebení destiček.
  • Antihluková podložka – má za úkol krýt nosnou desku brzdové destičky, stává se, že je poškozená nebo úplně chybí.

První dva body řidič bezpečně pozná, jedná se o zvuk skřípotu, nebo jde dokonce slyšet samotné obrušování. Tento problém se dá vyřešit výměnou brzdných destiček.

  • Mazivo – každá součástka, která se hýbe, musí být lublikována. V případě, že jsou součástky typu tyčinky na brzdovém třmenu tzv. na sucho, vydávají ošklivé zvyky. Hluku se zbavíme promazáním nebo potřením brzdových destiček měděnou pastou.
  • Kamínky a prach v prostoru mezi kotoučem a destičkou -na místo mezi kotouč a destičky se dostávají různé částečky, ty způsobují pískání a hluk při sešlápnutí brzdového pedálu. Jedná se o pevné částečky jako je zmiňovaný prach, kamínky, ale také části, které se drolí vlivem koroze. V případě kotouče, pohlcovaného korozí je oprava možná jeho obroušením nebo výměnou. Ke korozi dochází stáním automobilu venku v dešti a vlhku, v zimních měsících zase působením chemické soli.
  • Deformace kotouče – při deformaci kotouče se situace projevuje i vibrováním volantu při brzdění během jízdy. K deformacím dochází přehříváním, tím se kotouč zvlní. Obroušením se může lišit tloušťka kotouče,v takovém případě musí být celý vyměněn.
  • Unavené plíšky a pružiny– pružiny  a drátové pružinky mají za úkol vést destičky ve správných drahách v brzdovém třmenu. Pružiny trpí nánosem brzdného prachu, který se na nich usazuje a tvrdne, proto se po nich destičky nemohou pohybovat hladce a rovnoměrně.

Jak předcházet hlučnosti brzd?

Zde je několik rad, jak zamezit pískání a celkové hlučnosti vycházející z brzd:

  1. Provádět kontroly brzdového systému a výměny brzdového příslušenství.
  2. Při výměně brzdových destiček, dochází k slazení styku s kotoučem, až po najetí zhruba 200 km. Řidiči by se po čas zajíždění měli pokusit vyhnout intenzivnímu brzdění.
  3. Využívejte jiné způsoby zpomalení vozidla, ne jen brzdy, podřazujte na nižší rychlostní stupně, k brzdění využívejte motor.
  4. Snažte se zcela vyhýbat příliš prudkému brzdění.
  5. Pro optimalizaci nákladů volte kvalitní brzdové destičky, které něco vydrží.