Prevence snížené viditelnosti v zimě

23.11.2017

“Světla svítí, stěrače stírají”, každý zná tuto proslavenou hlášku z filmu “Vrchní, prchni!”. Všichni bychom měli být alespoň tak zodpovědní jako pan Pařízek, kontrolující si stav svého vozu a udělat to samé před blížící se zimou. První sněhové vločky už stačily roztát a slunce se nám stále častěji schovává za mraky, krátí se nám dny a proto stále častěji na silnici využíváme potkávací, obrysová, dálková i mlhová světla. Jak ale docílit jejich nejvyšší efektivitě a současně neoslňovat ostatní řidiče?

Prevence snížené viditelnosti v zimě

Jak pečovat o světla automobilu

Vlivem povětrnostních podmínek a působením nečistot se světlomety opotřebovávají a zanášejí, tudíž časem jejich svítivost klesá na minimu, nehledě na nastavení úhlu svícení.

Čištění světlometu

Mezi přednosti plastových krytů světlometů patří jejich cena a nízká hmotnost. Nevýhodou je jejich náchylnost k vlivu povětrnostních podmínek a oxidaci, při které světla žloutnou nebo získají mléčný odstín a ztrácí tak svou funkci. Renovace světlometů od specialistů stojí kolem 1000 Kč. S použitím brusných kotoučů různé zrnitosti – od hrubých pro odstranění zoxidované vrstvy až po jemné k jemnému broušení a doleštění – a brusnou pastou určenou pro čiré plasty si můžete renovovat světlomety svépomocí.

Spočítejte si rychle povinné ručení


Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

Výměna žárovek

Sada náhradních žárovek (od každého druhu jedna) patří mezi povinnou základní výbavu každého automobilu. Jako každé spotřební zboží, i žárovky se opotřebovávají a ztrácí svítivost, respektive mění barvu světla (speciálně u xenonových výbojek). Obecně se výměna žárovek doporučuje po najetí 30 000 km, navíc by se měly měnit obě žárovky předních světel najednou, aby nedošlo k situaci, kdy každý světlomet svítí rozdílnou intenzitou. U většiny starších vozů je výměna žárovky banální problém s rychlým řešením. U nových vozů to nebývá tak jednoduché, někdy musíte demontovat i jiné části auta (nárazník, masku chladiče, samotný světlomet), abyste se k žárovce dostali. Podrobný návod, jak výměnu žárovky provést, je uveden v manuálu každého vozu.

Zhoršení viditelnosti v zimě - Přední světlomety

Nastavení sklonu

Příliš vysoko nastavený úhel svícení může oslňovat protijedoucí řidiče a řidiče jedoucí před vámi ve stejném jízdním pruhu. Naopak příliš nízko nastavený úhel svícení snižuje efektivitu světel při větší rychlosti téměř k nule a vozidlo s řidičem, který nic nevidí je jako vozidlo bez řidiče. Sklon světel se mění v závislosti zatížení vozu, např. při velkém nákladu se zadní část vozu sníží a přední světla tak svítí výš do prostoru.
Pozici světlometů je možné v novějších vozech nastavovat přepínačem na palubní desce, rychle a bez omezení. Na internetu jsou k dispozici návody, jak s pomocí kolmé zdi a metru nastavit světla na správnou výšku, ale nejjednodušším způsobem, jak správně nastavit světlomety je obětovat pár stokorun a nechat si je seřídit v servisu, kde jsou vybaveny tzv. regloskopem – přístrojem, který je určený k seřízení světel.
Bez kvalitních světel je jízda v zimě riskantní. Nejen, že nejste vidět, ale sami jako řidiči vidíte omezeně a nemusíte tak být schopni zareagovat včas na hrozící nebezpečí nebo nečekanou překážku. Zašlé světlomety nemusí projít STK, navíc investice 1000 Kč jednou za 30 000 najetých km pravděpodobně nikoho nezruinuje.