Zdravotní komplikace za volantem

03.04.2017

Zhoršený zdravotní stav při jízdě autem není radno podceňovat, a už vůbec ne, týká-li se samotného řidiče. Snížená pozornost, zmatenost, zhoršený zrak nebo sluch v důsledku nemoci či jiných zdravotních komplikací může způsobit nevratné následky na životě nemocného řidiče, ale také na osudu nevinných lidí.

Zdravotní komplikace za volantem

Epilepsie, cukrovka a jiná vážná onemocnění

Náhlý a neočekávaný kolaps organismu následkem epilepsie, cukrovky či jiného onemocnění může zasáhnout ve chvíli, kdy nemocná osoba drží nohu na plynu a jede vysokou rychlostí. Existuje mnoho případů, kdy epileptici při záchvatu narazili do protijedoucího vozidla nebo do chodců a způsobili vážnou nehodu. Svalová křeč a často i bezvědomí, které průběh choroby provázejí, se neslučují se schopností “uřídit” celou situaci a samozřejmě i vozidlo. Také u diabetiků hrozí riziko bezvědomí, a to při těžké hypoglykémii, jejíž příchod ne každý z nich pozná. Někdy je proto rozumné, když se i v lehčích formách nemoci člověk rozhodne vzdát se řidičského oprávnění. V těžších případech už o zdravotní způsobilosti rozhoduje lékař, v nejtěžších zákon.

Spočítejte si rychle povinné ručení


Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

Infarkt jako následek stresu za volantem

Dnešní doba plná stresu v kombinaci s nezdravým životním stylem přispívá ke vzniku civilizačních chorob, mezi které patří i infarkt myokardu. Ten se může projevit právě při jízdě, jelikož za volantem často dochází k psychickému vypětí řidičů. Při pocitu bolesti na hrudníku prostupující do levé ruky a dolní čelisti je nutné okamžitě zastavit na krajnici a přivolat si pomoc. Infarkt může ohrozit každého, častěji však jedince s vysokým krevním tlakem, obézní lidi a kuřáky.

Psychika člověka je zrádná

Nejen tělesné problémy jsou pro motoristy hrozbou, také psychické potíže ovlivňují stav člověka při řízení. Deprese nebo úzkosti dokáží člověka dostat do situace, kdy není schopný vnímat svět kolem, navíc antidepresiva a jiné medikamenty mohou jeho stav ještě ztížit. V takových případech je důležité dát pozor také na alkohol, jeho účinek se některými léky až 4x násobí, jedno pivo k obědu by mohlo být osudovým.

Pozor na seniory

Senioři, skupina jedinců, kteří se často i na stará kolena snaží žít aktivně a být ze všech sil nezávislí. I přes mnohé zdravotní problémy usedají za volant, aniž by se zúčastnili povinných lékařských prohlídek. Každý řidič senior je má však ze zákona nařízené, a to ve věku 65, 68 a 70 let, poté v pravidelných intervalech podle rozhodnutí lékaře. Bez prohlídek riskují nejen vlastní život a životy druhých, ale také vysokou pokutu a odebrání bodů či řidičského průkazu.