Viditelnost chodců a cyklistů za tmy

15.01.2018

Až příliš mnoho chodců a cyklistů se stává oběťmi dopravních nehod. Jejich počet narůstá v podzimních a zimních měsících, kdy často až tragickým nehodám nahrává brzké stmívání a snížená viditelnost. I přes svou zranitelnost si někteří chodci a cyklisté stále neuvědomují, jak nesnadné je pro řidiče ve tmě včas rozeznat neosvětlenou siluetu v tmavém oblečení a jakému nebezpečí se svým nezodpovědným chováním vystavují.

Viditelnost chodců a cyklistů za tmy

Povinnosti chodců a cyklistů

Již téměř dva roky platí zákon č. 48/2016 Sb., který chodcům ukládá povinnost mít na sobě reflexní prvky, a to při pohybu po krajnici nebo po okraji vozovky mimo obec v místě, které není osvětleno veřejným osvětlením. Tato povinnost platí za snížené viditelnosti – tedy nejen za šera a za tmy, ale také například v případě mlhy a hustého deště nebo sněžení. Za porušení této povinnosti může být chodci udělena pokuta ve výši až 2 000 Kč.
Povinností cyklistů je mít kolo řádně osvětleno. Součástí základní výbavy každého kola musí být:

  • přední bílá odrazka,
  • zadní červená odrazka,
  • oranžové odrazky na pedálech a v paprscích kol.

Za tmy a při snížené viditelnosti musí cyklista navíc zapnout bíle svítící světlo vpředu a červeně svítící nebo blikající světlo vzadu.

Spočítejte si rychle povinné ručení


Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

Jak zvýšit svou viditelnost?

Na zvýšení své viditelnosti bychom jako chodci a cyklisté však měli myslet nejen v případech stanovených zákonem. I uprostřed obce se může stát, že náhle přestanou svítit lampy nebo začne hustě sněžit a nebude vidět na krok. Svou viditelnost zvýšíme jednoduše pomocí oblečení opatřeného reflexními prvky nebo použitím samostatných reflexních předmětů. Jejich pořízení není příliš nákladné, jejich funkce je však nevyčíslitelná. Mohou nám zachránit život!
Reflexní prvky mohou mít různou podobu, můžete si tedy vybrat, která varianta vám nejvíce vyhovuje, nebo nejlépe zkombinovat více prvků. Nejoblíbenějšími formami reflexních prvků jsou:

  • reflexní pásky,
  • reflexní odrazky a přívěsky k zavěšení,
  • našívací reflexní pásky nebo zažehlovací fólie na textil,
  • reflexní samolepky na textil i pevné podklady,
  • reflexní tkaničky,
  • reflexní vesty.

Reflexní prvky umisťujeme nejlépe do úrovně pasu, blízko ke kolenům nebo na konce rukávů. Vždy zvýrazňujeme především tu stranu, která je blíže silnici.
V žádném případě nenahradí reflexní prvky baterka ani rozsvícený mobilní telefon. Sice vás do jisté míry osvětlí, ale nenahradí zásadní vlastnost reflexních prvků, kterou je schopnost odrazit dopadající světlo až na vzdálenost 200 metrů.
Proč používat reflexní prvky?
Jasným a jediným důvodem pro použití reflexních prvků je bezpečnost. Jedině jejich použitím dávají chodci a cyklisté řidičům dostatek času na to, aby je včas zaregistrovali a stihli zareagovat. Reflexní prvek zvyšuje viditelnost chodce či cyklisty na 200 metrů.
Naopak bez reflexního prvků může být člověk – v závislosti na barvě svého oblečení – pro řidiče téměř neviditelný:

  • v modrém oblečení je chodec / cyklista viditelný pouze na 18 metrů;
  • v červeném oblečení je chodec / cyklista viditelný pouze na 24 metrů;
  • ve žlutém oblečení je chodec / cyklista viditelný jen na 37 metrů;
  • v bílém oblečení, které je nejvhodnější, je chodec / cyklista viditelný na 55 metrů.