8 věcí, které byste měli před řízením auta udělat

07.08.2017

Znáte to, sednete bezmyšlenkovitě do svého vozu a zcela automaticky, aniž byste sklonili hlavu, strčíte klíčky do zapalování, zařadíte jedničku a jedete. Autopilot uvnitř vás řídí nejen vaše tělo a mysl, ale také vaše auto. Existují však činnosti, které za nás nikdo jiný neudělá a které je nutno před řízením vozu provést. Připomeňme si některé z nich.

8 věcí, které byste měli před řízením auta udělat

1. Zkontrolujte si doklady

Nejen řidičský průkaz, ale také zelenou kartu a technický průkaz byste měli mít řádně uložené na bezpečném, ale zároveň dostupném místě. A co je samozřejmé, nikdy je nezapomenout doma a nenechat propadnout jejich platnost. Stejně tak si vždy pohlídejte, abyste měli dálniční známku v případě, že se chystáte brázdit naše české dálnice.

2. Správně nastavte sedačku a zrcátka

Jakmile sednete do auta, hned poznáte, že s ním cestovala vaše manželka. Aby vás při jízdě netlačil volant do břicha nebo jste se při každém výmolu netloukli hlavou do stropu auta, seřiďte si sedačku tak, aby vyhovovala každé části vašeho těla. Není nic horšího, než bolavá záda či mravenčení v noze za jízdy. Nemluvě o riziku nehody, když si sedačku budete spravovat v průběhu cesty. Se zrcátky to stejné s rozdílem, že kromě nastavení vnitřního zrcátka bude ještě potřeba mokrého hadru na jeho otření. Pravděpodobnost, že bude obsahovat stopy make-pu a rtěnky, je vysoká.

Spočítejte si rychle povinné ručení


Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

3. Obhlédněte auto ze všech stran

Občas se vyplatí obejít auto kol dokola, jestli vám nějaký závistivec nepropíchl pneumatiku, nebo jestli si ji dokonce neodnesl domů. Častá je také situace, kdy se řidič snaží se svým vozem odjet, aniž by věděl, že má na kole přidělanou botičku. Pokud chcete předejít slzám vaší sousedky, podívejte se také pod auto, zda tam neodpočívá její chlupatý mazlíček.

4. Ujistěte se, že má vaše auto dostatek “šťávy”

Než vyjedete, první váš pohled by měl být na stav palivové nádrže, bez pohonné směsi těžko někam odjedete, to asi víte.

5. Proveďte kontrolu vozidla a jeho součástí

Před každou jízdou asi nebudete kontrolovat stav vašeho vozu a povinné výbavy, avšak v pravidelných intervalech je to téměř žádoucí. Omezíte tak riziko nečekaných komplikací. Vyplatí se zkontrolovat:

  • vodu v ostřikovačích
  • olej
  • chladící kapalinu
  • světla
  • okna
  • kola (tlak v pneumatikách, dezén, šrouby, apod.)

6. Sbalte si s sebou správného navigátora

Plánujete-li cestu do neznámých končin, nezapomeňte si s sebou sbalit automapu i v případě, že vás doprovází chytrý telefon. Doporučujeme si do mobilu nainstalovat aplikaci pro offline navigaci. V případě, že nebudete mít síť nebo budete v zahraničí, jistě ji využijete.

7. Myslete na osobní věci, bez kterých se neobejdete

Že se vám zdá svět poněkud rozostřený? Nezapomněli jste si náhodou dioptrické brýle nebo čočky? Základní věc, na kterou je třeba před řízením auta myslet. Stejně tak na léky a jiné potřebné propriety, které vás při jízdě udrží v psychické i fyzické pohodě (léky na tlak, inzulín, inhalátor apod.).

8. Dojděte si na toaletu

Možná se tento bod zdá někomu “mimo mísu”, avšak mnozí řidiči mohou potvrdit opak. Příroda si nevybírá a neřeší, zda zrovna stojíte v koloně nebo projíždíte centrem města. Když zasáhne, těžko s ní bojovat. Předejděte “nehodě” a skočte si před jízdou na toaletu. Před dlouhou cestou jakbysmet.