Jak snížit riziko nehody v zimním období

19.11.2018

Styl jízdy se v zimě oproti letním měsícům radikálně mění a není to jen díky zimním pneumatikám. Silnice jsou často mokré, namrzlé nebo pokryté sněhovou peřinou a tak pneumatiky, které mají jako jediné z celého automobilu kontakt s vozovkou, nemají tak dobrou přilnavost, jako v létě. V zimě je navíc snížená viditelnost, čas strávený za volantem pod rouškou tmy se prodlužuje a smog a mlhy lepší viditelnosti také nepřidají. Nejjednodušší prevencí, jak bezpečně jezdit v zimě, je nižší rychlost a zvýšená obezřetnost.

V zimě je několikrát vyšší riziko smyku a nezvládnutí řízení

  1. Nepodceňovat zimní výbavu
    Dnešní zákony hovoří jasně: po 1. listopadu je povinností řidiče mít na svém voze obuty zimní pneumatiky, pokud se na vozovce nachází souvislá vrstva sněhu, ledu nebo námraza, nebo to lze v souvislosti s povětrnostními podmínkami předpokládat. Kromě zimních pneumatik tomuto nařízení vyhovuje i většina celoročních pneumatik, které mají minimální požadovanou hloubku dezénu 4 mm. Podle německého autoklubu ADAC, který testoval a porovnával celoroční pneumatiky se zimními, se nejlepší celoroční pneumatiky vyrovnají průměrné zimní pneumatice.
    Mezi nepovinnou zimní výbavu, kterou oceníte, pokud vás nečekaně překvapí sněhová nadílka patří škrabka na led, rozmrazovač zámků a skel, lopata, startovací kabely, smetáček na očištění od sněhu apod.
  2. Důkladně očistit vůz od sněhu
    Nepovinná zimní výbava vám s touto činností bude asistovat. Dříve než zákonodárci stanovili tuto povinnost jako nezbytnou, byli někteří řidiči schopni vyrazit na cestu jen s decentně očištěným předním sklem, nebo hůř jen s dostatečným průzorem tak, aby viděli na cestu vpředu. To už je ale historie, pokud tedy nechcete riskovat pokutu 2000 Kč, nezapomeňte na očištění a odmražení nejen skel, ale i světel, zrcátek, kapoty a střechy.
  3. Jezdit v dobré kondici
    Toto pravidlo by mělo platit vždy, když sedáte za volant a ve ztížených podmínkách to platí minimálně dvojnásob. Neměli byste sedat za volant unavení, mikrospánek může mít tragické následky – cca 900 nehod ročně je způsobeno právě mikrospánkem. Nespoléhejte na energetické nápoje, které chvilkově povzbudí, ale ve výsledku spíše utlumí činnost organismu. Jak tedy nejlépe bojovat s akutní únavou? Nacvičte si hluboké dýchání přes hrudní koš až po bránici, krátké přestávky k protažení svalů jsou také jednou z možností, jak se lépe okysličí mozek a začne se opět na jistou dobu koncentrovat.

    Spočítejte si rychle povinné ručení


    Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

  4. Pozor na riziková místa
    Další záludností zimy je různorodost stavu pozemní komunikace. Většina frekventovaných cest je ošetřeno jak mechanicky od sněhu, tak i chemicky nebo přírodně od námrazy. Jsou ale místa, kde může silný vítr navát sněhové jazyky nebo kde teplota komunikace je nižší než na jiných jejích místech:
    mosty, nájezdy – část komunikace, která není ze spodní části konstrukce chráněna půdou. Na mostech, které jsou označeny modrými patníky, je vyšší riziko vzniku náledí.
    komunikace mezi poli – největším rizikem na komunikaci, vedoucí mezi poli na rovinatém terénu, je navátý sníh, který komplikuje průjezd oblastí.
    komunikace v lese – v lese se tvoří mlhy, je tam větší vlhkost a slunce se na silnice dostane jen stěží, proto je na lesních silničních úsecích vyšší riziko námrazy a sněhové pokrývky.Jak snížit riziko nehody v zimním období
  5. Předvídat
    Neustále omýlané upozornění na koncentraci a plné věnování se řízení je doplněno o radu, aby se řidič snažil předvídat situaci, bude tak schopen lépe zareagovat na nestandardní situaci. Neznamená to však koupit křišťálovou kouli, stačí jen sledovat situaci před vámi, kolem vás i ve zpětných zrcátkách a nespoléhat se na rychlost reakce ostatních řidičů.
  6. Dodržovat zásady plynulé jízdy
    Rychlá akcelerace a panické brzdění je velmi rizikovou činností při jízdě na sněhu nebo ledu. I příliš pomalu jedoucí vozy mohou být překážkou v plynulé jízdě, nutí ostatní řidiče předjíždět, někdy bohužel i v nebezpečné situaci.
  7. Dodržovat rychlost a minimální vzdálenost
    Omezení maximální povolené rychlosti neslouží jen k šikaně řidičů. Plní hlavně bezpečnostní hledisko, např. omezení rychlosti v zatáčkách, u škol, přejezdů, kruhových objezdů apod. V zimě dbejte nejen na dodržování maximální přípustné rychlosti, ale i na dodržování minimální vzdálenosti za jedoucími vozy.