Tajemství vývoje automobilových sedaček

30.12.2020

Ten, kdo tráví hodně času za volantem, ví, jak důležitou roli hraje kvalitní a komfortní sedadlo. To musí poskytnout pohodlnou oporu pro nejrůznější typy postav, zároveň však musí splňovat také přísné bezpečnostní nároky a v neposlední řadě by mělo být dokonalé také po estetické stránce. Není proto divu, že vývoj sedadel trvá i několik let – tedy stejnou dobu jako trvá vývoj samotného auta.

Tajemství vývoje automobilových sedaček

Sedačky dříve a dnes

Základ konstrukce sedadla je prakticky stále stejný a tvoří ho tři vrstvy – kovová kostra obalená pěnovou výplní a potažená látkou, kůží nebo jiným materiálem. Dnes ovšem sedadla nabízí celou řadu funkcí, o kterých se v minulosti řidičům ani nesnilo.

Sedadla vypadala dříve spíše jako lavice a ještě v 60. a 70. letech postrádaly některé modely hlavové opěrky. Manuálně nastavitelné sedačky se u sériově vyráběných aut poprvé objevily v roce 1955, plně elektromechanicky nastavitelná sedadla (v 6 i 8 směrech) byla na americkém trhu k vidění koncem 50. let.

Stovka dílů a množství funkcí

V porovnání s dřívějšími sedačkami jsou dnešní sedadla o poznání větší, vybavená technologiemi a připomínají spíše pohodlná křesla. Jsou ergonomická, ručně nebo elektricky nastavitelná, vybavená airbagy. Automobilka Škoda uvádí, že dnešní sedadla váží kolem 22 kg a tvoří je stovka dílů.

K základním funkcím sedadel se dnes už běžně přidávají také další moderní funkce (a to i do nižších segmentů), které mají přispět k pohodlí řidiče. V zimě je oblíbené vyhřívání sedadel, které je obvykle třístupňové, v horkých dnech naopak přijde vhod odvětrávání, které odvádí teplo a zabraňuje pocení. Některým řidičům přijde vhod ukládání nastavení sedačky do paměti, někteří řidiči zase nedají dopustit na masážní funkci sedadel.

Spočítejte si rychle povinné ručení


Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

Vývoj, testování a trendy do budoucna

Vývoj sedadel zahrnuje samozřejmě také jejich pečlivé a dlouhodobé testování. Testuje se především:

  • komfort – sedadlo musí vyhovovat nejrůznějším tvarům a typům lidských postav,
  • funkčnost airbagů, a to i při extrémně nízkých a vysokých teplotách,
  • bezpečnost při nárazových zkouškách,
  • kvalita materiálu, tedy jeho výdrž a barevná stálost,
  • životnost mechanismů sedadla.

Vývoj sedaček se ovšem nezastavil a konstruktéři se snaží stále přicházet s něčím novým. Trendem v oblasti materiálů jsou ekologické, trvale udržitelné materiály. Například v novém Enyaqu iV jsou potahy částečně tvořené z polyesteru recyklovaných PET lahví.

V budoucnu by měl vývoj sedaček ovlivnit 3D tisk. Některé části sedadel by mohly být vytvářeny právě touto technologií, čímž by se mimo jiné snížila hmotnost sedadla. Mnohem vzdálenější budoucností jsou potom sedadla v plně autonomních vozech, ve kterých by řidiči mohli třeba i spát. To s sebou ovšem přinese úplně nové požadavky na funkce a konstrukční řešení těchto sedaček.