Ruční mytí vs automatické myčky v zimě

29.11.2017

Většině řidičů se do zimního umývání moc nechce. Má to vůbec smysl? Auto je za chvíli zase špinavé od břečky a jsou na něm skvrny od zasychající soli? Ano, má to smysl. Zima je extrémním obdobím, kdy auta opravdu trpí. Jeho mytí zdaleka není jen estetická záležitost. Pokud se řidič o své auto stará a pečuje o jeho čistotu, prodlužuje mu tím životnost. Právě nánosy špíny mohou poškodit podběhy, blatníky a prahy vozu. Posypová sůl je agresivní postupně narušuje lak automobilu. Jak nejlépe auto vyčistit?

Ruční mytí vs automatické myčky v zimě

Ruční mytí

Takže jsme se správně rozhodli auto umýt i v zimě. Můžeme to zkusit klasickou cestou – staré dobré ruční mytí.
K tomu potřebujeme kvalitní autokosmetiku a čistý jemný hadřík. Při použití hrubých mycích prostředků nebo materiálu pro samotné čištění, se dá napáchat na laku auta více škody než užitku. Auto myjeme šetrně, ale pečlivě.
Velkou nevýhodou ručního mytí je, že ať se budeme snažit sebevíc podvozek vozu čištěním zasažen nebude. A běhat venku v mrazu s kyblíkem vody a mokrou houbou v ruce, taky není nic moc.
S oběma výše uvedenými nevýhodami nám, ale může pomoci specializovaná firma, kde nám vůz umyjí odborníci. Spoléháme na kvalitu jejich práce, kterou ale budeme muset zaplatit.
Další možností ručního mytí je využití tzv. bezkontaktních myček. Jsou to boxy, do kterých zaparkujete svůj vůz a svépomocí si auto opláchnete tryskou. Bezdotykové mytí vás bude stát několik korun. Do automatu vhodíte požadovaný obnos a máte vyměřený čas na umytí vozu. Řidič může volit z několika programů: – mytí autopráškem a vodou, oplach, použití vosku, závěrečný oplach, který obsahuje sušící látky pro větší lesk.

Spočítejte si rychle povinné ručení


Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

Automyčka

Nejspíš nejjednodušší řešení. Mycí linku už dnes najdete na většině benzínových pump. Ceny mytí se pohybují od 90 Kč – 300 Kč. Vůz vjede do tunelu a o jeho čistotu už se postarají mechanické kartáče a proudy vody. U některých programů je mytí završeno také voskováním.
Nevýhodou automyčky je bezesporu její neúplná prestižnost. Na autě se mohou najít místečka, kam se kartáče nedostaly a je potřeba je dočistit ručně. Problém kartáčků dále pokračuje, protože mohou poškodit lak vozu. Nutno podotknout, že k takovému poškození dochází hlavně v myčkách, které jsou špatně seřízeny, nebo používají špinavé a opotřebené čistící kartáče. Pro kabát vašeho vozu může být nebezpečná i agresivní chemie, která je pro mytí používána.
Rady na závěr:

  • Před začátkem zimy vůz řádně umyjte a navoskujte. Tím vytvoříte film, který exteriér částečně ochrání před nepřízní zimního počasí.
  • Pro odstranění největších nánosů nečistot a solných map zajeďte do bezkontaktní myčky, nebo auto opláchněte ručně.
  • Dvakrát za zimu zajeďte do automyčky, ať se vám pořádně umyje i podvozek vozu. V chladném počasí, je vhodné vjet do myčky se zahřátým autem.

Jednoznačná odpověď, jestli je lepší automatické mytí nebo ruční se asi nepodaří najít. Bezesporu je nejlepší jejich kombinace. Pamatujte, že v zimních měsících vás bude v čistém autě i lépe vidět a můžete tak zamezit vzniku dopravní nehody.