Rozdíly v povinné výbavě vozu aneb Než vyrazíte za hranice

16.05.2017

Pokud plánujete cestu autem za hranice České republiky, vyplatí se zkontrolovat si všechny položky povinné výbavy. Ačkoli platí pravidlo, že vozidlo má být vybaveno podle předpisů státu, kde je registrováno, není od věci sbalit si s sebou i to, co se v dané zemi, kterou plánujete navštívit, očekává mít.

Rozdíly v povinné výbavě vozu aneb Než vyrazíte za hranice

Povinná výbava ČR je pro vás zásadní

Povinnou výbavu, jako výraz pro soubor nezbytností, které musí mít v autě každý řidič, zná jistě většina z vás. Možná i ten, kdo nikdy vozidlo neřídil. Avšak otázkou, co do vybavení vozu patří, můžeme někoho zaskočit. Proto je vhodné si tyto informace čas od času zopakovat. Do povinné výbavy v České republice patří hever, klíč na matice kol, autolékárnička, rezervní kolo, náhradní pojistky, náhradní žárovky, reflexní vesta a výstražný trojúhelník.
Co se týče platnosti povinné výbavy, podle Úmluvy o silničním provozu je rozhodující místo registrace vozidla a předpisy dané země. Neplatí to však pro pravidla jejího použití v určitých situacích, ta se mohou stát od státu lišit.

Spočítejte si rychle povinné ručení


Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

Jak je tomu v cizích zemích?

Vyjedete-li například do sousedního Německa či Slovenska, nic speciálního navíc v autě vozit nemusíte, platí zde totiž stejná pravidla jako u nás. V Polsku, Belgii, Řecku nebo Bulharsku je součástí povinné výbavy také hasicí přístroj, který se doporučuje i těm řidičům, jejichž vůz v těchto zemích registrovaný není. Především při cestě za hranice se vyplatí ho v kufru auta mít, i kdyby jen pro jistotu. Zajímavostí je, že ve Španělsku musejí mít řidiči s dioptrickými brýlemi také jedny náhradní s sebou.
Co se týče naopak zakázaných věcí, například v Rakousku a Portugalsku jsou ve voze zakázané on board kamery a ve Švýcarsku řidičům hrozí postih, používají-li či pouze přepravují radarové detektory.

Načerpejte informace před tím, než vyrazíte

Než vyrazíte do zahraničí, doporučujeme si kromě výbavy zkontrolovat znalosti ohledně pravidel silničního provozu konkrétního státu včetně doplňkových informací ze světa dopravy. Odlišnosti jsou často zanedbatelné, ale i tak by vás mohly při jízdě snadno dostat do nepříjemné situace – značky, rychlostní limity, používání světel, zimní pneumatiky, bezpečnostní vybavení apod. S takovou “výbavou”, kterou budete nosit v hlavě, už vás nic nezaskočí.