Proč používat aditiva do nafty?

17.11.2017

Pokud se o své auto pečlivě staráte a chcete pro něj jen to nejlepší, určitě jste již řešili otázku aditivace paliva a aditiva pravděpodobně používáte. Výsledkem této investice jsou lepší vlastnosti paliva a ochrana motoru a palivové soustavy vašeho auta. Pokud nad používáním aditiv stále váháte, seznamte se s přínosy, které vám pravidelná aditivace paliva zajistí.

Proč používat aditiva do nafty?

Aditivum – přísada s blahodárnými účinky

Aditivum je příměs s obsahem účinných složek, která při pravidelném používání pomáhá vylepšovat vlastnosti nafty, chránit motor a celý palivový systém. Používáním aditiv se vyhnete opravám týkajícím se palivové soustavy a některým specifickým problémům s motorem. Nebo tyto problémy minimálně oddálíte, což pro vás může znamenat významnou úsporu nákladů za opravy.
Nepoužívání aditiv se může projevit nadměrným opotřebením vstřikovací soustavy, omezením průchodnosti trysek a celkovým snížením výkonu motoru.

Spočítejte si rychle povinné ručení


Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

Základní přínosy aditiv

Hlavní funkcí aditiv je ochrana nejdůležitějších částí automobilu. Jak konkrétně aditiva působí na motor a palivovou soustavu, lze shrnout v několika bodech. Konkrétní výhody, které používání aditiv přináší, jsou následující:

  • ochrana a prodloužení životnosti motoru,
  • udržování čistoty palivového systému (zejména vstřikovacích trysek) a prodloužení jeho životnosti,
  • protikorozní ochrana palivového čerpadla,
  • zlepšení čistících a mazacích vlastností paliva, zvýšení mazivosti nafty,
  • snížení hluku motoru,
  • zvýšení cetanového čísla nafty,
  • zlepšení procesu spalování paliva,
  • snížení spotřeby paliva.

Zimní vs. letní aditiva

Přidávat aditiva do nafty je vhodné v průběhu celého roku. Je však potřeba rozlišovat zimní a letní verze aditiv.
Zimní aditiva do nafty, která se aplikují přibližně od října do dubna, obsahují na rozdíl od letních aditiv tzv. depresant. Ten výrazně zlepšuje filtrovatelnost nafty při nízkých teplotách a snižuje bod tuhnutí. Také pomáhá při studených startech, s nimiž mohou mít některé automobily problémy.

Aditivovaná nafta vs. dodatečná aditivace

Tankujete-li palivo na značkových čerpacích stanicích, s největší pravděpodobností tankujete již aditivovanou naftu a nemusíte řešit následnou aplikaci aditiva do palivové nádrže. Nafta, kterou nabízejí značkové čerpací stanice, většinou prošla základní aditivací. V případě prémiových paliv je aditivace na ještě vyšší úrovni.
Pokud kupujete standardní naftu a zároveň chcete ochránit motor vašeho auta, budete muset po natankování paliva do nádrže aditivum aplikovat dodatečně. Čas, který vám dodatečná aditivace paliva zabere, je však v porovnání s jejími přínosy zanedbatelný.