Proč na dálnicích vznikají zdánlivě bezdůvodné kolony?

20.02.2018

Snad každý řidič už někdy uvízl v koloně stojících aut. Zdá se, že šňůra aut před vámi nemá konce, a vy přemýšlíte, co zdržení způsobilo. Okrádá vás o čas dopravní nehoda, zúžení v důsledku stavebních prací nebo snad dopravu zbrzdila jiná překážka? Jaké je pak vaše překvapení, když se dá kolona aut konečně do pohybu a vy zjistíte, že žádná taková komplikace na dálnici před vámi nenastala. Co tedy takové kolony způsobuje? Odpověď je jednoduchá: mohou si za ně svým chováním sami řidiči.

Proč na dálnicích vznikají zdánlivě bezdůvodné kolony?

Záhadné kolony mají logické vysvětlení

I zdánlivě bezdůvodné kolony, které se na dálnicích tvoří, mají své opodstatnění. Tvoří se proto, že řidiči neudržují konstantní rychlost ani dostatečný odstup. Když potom v hustém provozu dojde k nějaké nečekané situaci, kterou může být přeběhnutí zvířete přes cestu nebo zařazení vozidla do druhého jízdního pruhu, kolona je na světě.
Náhlé zabrzdění nebo zpomalení jednoho řidiče v takovém případě snadno způsobí řetězovou reakci. Každé další vozidlo musí zabrzdit o něco více než vozidlo před ním, až je jeden z řidičů nucen zastavit úplně a společně s ním i všichni ostatní řidiči za ním. Kolona se tedy vytvoří na zcela jiném místě, než kde k zádrhelu v dopravě došlo.

Spočítejte si rychle povinné ručení


Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

Kruhový experiment

O pravdivosti tohoto tvrzení, tedy o tom, že se kolona snadno vytvoří neplynulostí jízdy, se před několika lety přesvědčili japonští vědci. Ve svém experimentu nechali řidiče jezdit po kruhové dráze. Jejich jediným úkolem bylo udržovat předem danou konstantní rychlost jízdy a tím pádem i stále stejnou vzdálenost od auta před sebou.
Mohlo by se zdát, že na tom není nic těžkého a že výsledkem byl stále stejný obrázek plynule se pohybujících aut. Omyl. Zpočátku se to sice řidičům dařilo, během chvíle se však ukázalo, že ne všichni řidiči jsou schopni udržovat konstantní rychlost jízdy. Mezery mezi auty se začaly postupně měnit, až někteří řidiči museli zcela zastavit.

Jak vzniku kolon předcházet?

Zabránit vzniku kolon mohou ti, kteří je způsobují – tedy řidiči. Řešení je přitom stejně jednoduché jako důvod, proč zdánlivě bezdůvodné kolony vznikají. Řidiči by se měli snažit o co nejplynulejší jízdu. To znamená udržovat konstantní rychlost (s tempomatem je to hračka) a nechat si větší odstup od vozidla před sebou. Budete-li dodržovat tyto dvě jednoduché zásady, budete schopni v případě potřeby lépe zareagovat a bezpečněji, tedy plynuleji zpomalit. Vyhnete se tak prudkému brzdění, které by mohlo zcela zastavit dopravu za vámi.

Nejlepší řešení? Auta bez řidičů

I když se všichni budeme snažit a výše uvedené zásady dodržovat, vzniku zdánlivě bezdůvodných kolon pravděpodobně stejně nezabráníme. To bychom všichni museli řídit naprosto dokonale. Budeme si tedy muset počkat, až řidiče nahradí zcela autonomní vozy.