Povinné ručení za stovku

16.05.2017

Máte auto? Pak asi máte také povinné ručení. Jakmile je někde slovo povinné a ještě se to týká plateb, nesetkává se to s radostným přístupem. No a co když se na to podíváme tak, že nám stovka může ušetřit i několik miliónů?

Povinné ručení za stovku

Mít vlastní vůz znamená svým způsobem větší svobodu a pohodlí. Můžete vyrazit kam chcete a kdy chcete a nebýt u toho závislý na spojích, přestupech nebo jízdním řádu. Do kufru můžete naložit nákup nebo tašku na cesty a neřešit, jestli nekoupit o pár vod méně nebo nenechat ty jedny boty doma, protože “kdo se s tim má tahat”. Svoboda a pohodlí ovšem nejsou jediné věci, co se k pořízení a užívání vozu pojí. Musíte ho také “krmit” a sjednat si povinné ručení. Obojí znamená hlavně sáhnout do kapsy a platit. Nejhorší je, že ani jednomu výdaji se nevyhneme, nemůžeme bez toho totiž na silnici.

Spočítejte si rychle povinné ručení


Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

Proč nemůžeme s vozem na silnici, pokud má prázdnou nádrž, je asi zřejmé a vlastně si můžeme i lehce spočítat, co za svoje peníze investované do paliva dostaneme – kolik kilometrů ujedeme. Co ale vlastně dostáváme za svoje peníze, které posíláme každý rok na pojišťovnu za povinné ručení? Zajímavá otázka. Dalo by se říct, že nejlepší variantou je, pokud můžeme odpovědět, že vůbec nic. Povinné ručení je totiž zákonem stanovené pojištění, které kryje škody způsobené provozem vozidla na cizím vozidle, majetku nebo osobám. Tzn., že “dostáváme” ve chvíli, kdy jsme s naším vozem způsobili nehodu. Pokud se na to podíváme lehce abstraktně, můžeme si vlastně říct, že už od stovky měsíčně můžeme mít pocit jistoty, že pokud by se něco stalo, máme to pojištěné.
Cenu povinného ručení určuje mnoho faktorů:

  • bydliště,
  • technické parametry vozu,
  • pojistník a někdy i fakt, kolik kilometrů s autem ujedete za rok.

Nepopiratelným faktem ale zůstává, že se nevyplatí myslet u povinného ručení pouze na to, kolik ušetřím, ale taky na to, co v případě nehody takové pojištění “zalepí”. Ono už pár desítek korun za měsíc nám může výrazně ovlivnit pojistné limity. Tedy právě to, co za svoje peníze “dostaneme”.