Nejčastější mýty o dopravních nehodách

26.06.2017

V roce 2016 řešila dopravní policie České republiky 98 864 dopravních nehod, při kterých zemřelo 545 osob a 2 580 jich bylo těžce zraněno. Zatímco statistiky meziročně evidují nárůst dopravních nehod, počet usmrcených osob oproti předchozímu období klesl a to o 17,4 %. Pravděpodobnost, že se stanete účastníkem, nebo svědkem dopravní nehody, je bohužel vysoká, proto stojí za připomenutí, jak se v dané situaci zachovat a zdůraznit nejčastější mýty, které o dopravních nehodách kolují, ale nejsou zcela pravdivé.

Nejčastější mýty o dopravních nehodách

Nejčastější mýty o nehodách

1. Pokud není při nehodě nikdo zraněn, nemusíte volat policii

Dle paragrafu 47 zákona 361/2000 Sb., o pozemních komunikacích opravdu není nutné volat policii, pokud nedojde k úmrtí či zranění a škoda na některém z vozidel nepřesáhne částku 100.000 Kč. Nesmí však dojít k poškození majetku třetích stran! Když by tedy došlo k poškození vozovky, dopravního značení, nebo například svodidel, je účast policie nezbytná. Zákon z majetku třetích stran vyjímá vozidlo, jehož řidič je účastníkem nehody, pokud tedy řídíte firemní auto, nebo vůz leasingové společnosti, můžete postupovat obdobně, jako u vozidla vlastního.

2. Z povinného ručení se hradí jen škoda na autě

V tomto případě se jedná o mýtus, neboť z povinného ručení je hrazena škoda na poničeném majetku třetích stran i případné odškodné za ušlou mzdu, bolestné či náklady na léčení osoby, která byla při nehodě zraněna a není viníkem.

3. Pokud není nutné volat policii, stačí si vyměnit kontakt a později situaci dořešit

Přestože spěcháte, od nehody nikdy neodjíždějte bez sepsaného záznamu o nehodě, ve kterém je uvedena identifikace účastníků nehody i jejich vozidel, popis místa a času nehody, příčina, průběh a následky nehody a v neposlední řadě označení viníka nehody a podpis všech stran. Tento záznam se pak předává pojišťovně.

4. Škoda na vlastním autě je hrazena z povinného ručení

Pokud zaviníte dopravní nehodu, z vašeho povinného ručení je hrazena škoda na vozidle i jiném majetku poškozených stran. Opravu vašeho vlastního auta vám však pojišťovna neuhradí, pro tyto účely slouží havarijní pojištění, které můžete jednoduše a rychle sjednat například na Povinné-ručení.com.

5. Při dopravní nehodě musím v první řadě odpojit autobaterii

Je pravda, že hasiči u havarovaných aut autobaterie odpojují, důvodem je následná manipulace s vozem a riziko požáru. Vy však s autem manipulovat nebudete, proto věnujte čas a energii zapnutí výstražných světel, obléknutí reflexní vesty a umístění výstražného trojúhelníku.

6. Při dopravní nehodě je potřeba všechny účastníky nehody vyprostit ven z aut

Tento mýtus opět pramení ze zažité představy, že většina aut začne po nehodě hořet. Tak tomu je v Kobře 11, v reálném světě nikoliv. Zraněného vytáhněte z auta v případě, že nedýchá a je nutná okamžitá resuscitace na tvrdém asfaltu, případně pokud hrozí riziko, že do nabouraného vozu může jiné vozidlo narazit, nebo se z pod kapoty kouří. V ostatních případech přenechejte vyprošťování zraněných záchranářům. I nabourané auto může být pro jeho zraněné a často zmatené pasažéry bezpečnější než fyzické nebezpečí jiných projíždějících aut na silnici.

Spočítejte si rychle povinné ručení


Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

Desatero správného postupu při dopravní nehodě

Opakování je matka moudrosti, proto na závěr přinášíme i přehlednou tabulku s výčtem bodů, jak správně postupovat při dopravní nehodě. Můžete si ji například vytisknout a ponechat v autě spolu s reflexní vestou.

  1. NEPANIKAŘTE
  2. Vypněte motor
  3. Zapněte výstražná světla (pokud necítíte unikající benzín).
  4. Oblékněte si reflexní vestu, kterou máte ve voze, nikoliv v kufru!
  5. Umístěte výstražný trojúhelník na okraj vozovky minimálně 50 m, na dálnici 100 m za vozidlem.
  6. Zjistěte stav spolujezdců, případně dalších osob zraněných v důsledku nehody.
  7. Zavolejte pomoc! 155 záchranná služba, 158 policie, 150 hasiči, nebo centrální číslo 112.
  8. Do telefonu mluvte zřetelně a klidně, postupujte dle pokynů operátora a nikdy neukončujte hovor jako první.
  9. Poskytněte základní první pomoc, zejména zajistěte základní životní funkce – krevní oběh, dýchání, vědomí.
  10. Zejména na dálnici zařiďte, aby účastníci nehody opustili místo nehody na bezpečné místo – za svodidla po pravém okraji dálnice.
  11. Bonus 1: Pokud to situace umožní, zajistěte majetek proti dalšímu zničení, nebo proti krádeži.
  12. Bonus 2: Vyfotografujte místo nehody a snažte se zajistit svědky, či stopy, které by pomohly v objasnění nehody.