8 klišé ve světě automobilismu, kterým někteří stále ještě věří

02.04.2018

Klišé je prázdné tvrzení, které má původ v: „Jedna paní povídala”. Klišé se stává pro jejich příjemce tak důvěryhodné, jak často se opakuje a jak rychle se šíří kuloáry. Tyto mýty mají jádro v rozhovorech lidí, kteří se obvykle snaží zastřít svou neodbornost za konzervativní názory, jež se ani nezakládají na pravdě.

8 klišé ve světě automobilismu, kterým někteří stále ještě věří

Klišé alias mýty automobilismu:

  1. Korejská auta jsou nespolehlivá
    Dříve vysmívané korejské vozy se dnes dostaly na špičku poptávky. Spousta lidí si stále neuvědomuje, že jedny z těch nejlepších vozů jsou korejské. Na seznamu zaměstnanců automobilek Hyundai a Kia se totiž objevila slavná jména německých inženýrů a designérů z firem BMW a Audi. Pryč jsou časy nespolehlivých dílů, levného materiálu a nepřitažlivého interiéru. Důkazem je ocenění automobilky Kia americkou marketingovou společností J.D. Power za nejlepší vstupní kvalitu ve srovnání s ostatními automobilkami.
  2. Hybrid je pomalý vůz
    Tvrzení, že hybrid je pomalý vůz, byla na místě, když se na trhu objevila první verze Toyoty Prius a Hondy Insight, které byly poháněné 1.0 litrovým motorem. V posledních letech byl ale tento mýtus téměř vymýcen. Dnešní elektromobily mohou být dokonce výkonnější než jejich standardní verze. Soudobé hybridní baterie jsou s příchodem nových technologií lehčí, výkonnější a silnější a nabíjení je čím dál tím rychlejší.
  3. U SUV je riziko převrácení
    Kdysi platilo, že SUV poskytují ochranu před nárazem, ale jsou citlivější na boční síly, respektive náchylnější k převrácení. Achillova pata byla díky moderním systémům řízení trakce, elektronicky řízenému uspořádání pohonu všech kol a vektorováním točivého momentu (přibrzdění vnitřního kola), úspěšně vyléčena.

    8 klišé ve světě automobilismu, kterým někteří stále ještě věří: SUV Toyota 4runner

  4. ESP odvede všechnu práci za řidiče
    Elektronický stabilizační program patří mezi nejvyužívanější stabilizační systémy. Jeho úkolem je stabilizace vozu při smyku přibrzděním kola a snížením výkonu motoru, respektive snížení kroutícího momentu. ESP se v současné době velice přeceňuje, dokáže sice zahladit malé nedostatky řidiče či nepříznivý povrch vozovky v přiměřené rychlosti, pokud ale řidič zkouší limity svého vozu a jeho schopnosti jsou na mnohem nižší úrovni než vřelá ochota riskovat, neměl by svůj život svěřovat pouze elektronickým systémům.
  5. Vyšší oktanové číslo zvyšuje výkon motoru
    Samotný výkon motoru nemusí být vždy synonymem pro to, jak rychle se dokáže vůz odpíchnout z místa. Prémiové pohonné hmoty s vyšším oktanovým číslem slibují vyšší výkon motoru a někteří odběratelé tak mylně předpokládají, že jakmile zavřou plně dotankovanou nádrž, vyrazí od benzínové pumpy rychlostí blesku a ještě tím přispějí k „vitalitě” svého vozu. Nekvalitní pohonné hmoty zrychlují opotřebení motoru a tak příležitostné natankování prémiového paliva pomůže motor alespoň vyčistit a ochránit ho proti korozi. Nepřetržité tankování prémiového paliva do vozu, který jej nepotřebuje, je jen zbytečné vyhazování peněz.
  6. Počet koní je důležitější než točivý moment
    Slavný americký komik a moderátor Jay Leno tvrdí, že výkon motoru prodává auta, ale točivý moment vyhrává závody. Kdo by nevěřil, že s extrémním výkonem motoru bude v čele každého závodu, ale kromě schopností řidiče je to hlavně točivý moment, který vybere vítěze.
  7. Nepokládejte autobaterii na podlahu
    Moderní baterie jsou zabaleny do pouzdra ze speciálního polypropylenového plastu, který funguje jako elektrický izolátor. Spolu s nejnovějším těsněním tak znemožňuje průsak elektrolytu. Dny obav z průsaku kyseliny např. při domácím nabíjení jsou dávno pryč.
  8. Výměna oleje po 5 000 km
    Motorový olej slouží jako mazivo, tak i jako chladící prvek, proto není radno pokoušet štěstí a výměnu oleje zanedbávat. Stejně tak, jak se zlepšují technologie na výrobu automobilů, zlepšují se i chemické vlastnosti kapalin, které do nich aplikujeme, tedy i motorového oleje. U vozidel vyrobených po roce 2000 stačí výměna oleje jednou za 15 000-30 000 km.