Nejagresivnější řidiči na světě

06.12.2018

Stále častěji jsme prostřednictvím televizních novin či videí na internetu svědky toho, jak řidič jednoho vozu vybrzdí nebo úmyslně omezí řidiče jiného. I když nelze házet všechny do jednoho pytle, vedle nepozornosti a alkoholu a drog je agresivní chování třetí nejčetnější příčinou dopravních nehod. Jak jsou na tom Češi v porovnání s jinými zeměmi?

Možná byste čekali, že mezi nejagresivnějšími řidiči najdeme Italy, Španěly nebo Portugalce, tedy obyvatele jižních zemí s mnohdy velmi temperamentní náturou. Podle studie provedené leasingovou společností LeasePlan jsou nečekaně nejvíc výbušní za volantem Britové, za nimi Francouzi, jako třetí se umístili čeští řidiči. Výsledky studie je samozřejmě potřeba brát trochu s rezervou, vždyť průzkum probíhal mezi třemi tisíci respondenty ve dvaceti zemích. I tak to ale moc lichotivě pro Českou republiku nevyznívá.

Nejagresivnější řidiči na světě

Nejlépe se jezdí v Turecku

První desítku doplňují řidiči z Německa, Indie, Belgie, Itálie, USA, Austrálie a Lucemburska. Naopak třeba polští řidiči, o nichž je většina Čechů přesvědčena, že se jedná o nejhorší šoféry na světě a nepřeje si je na silnicích potkat, skončili na krásném 18. místě.

Spočítejte si rychle povinné ručení


Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

Překvapením je zajisté Turecko a Portugalsko, které z průzkumu vyšly jako země s nejohleduplnějšími řidiči, pouze 23 %, resp. 24 % respondentů, se někdy stalo příjemci agresivních nebo vulgárních gest, oproti „vítězi” průzkumu, Velké Británii, kde se s takovými gesty setkalo 76 % respondentů a 73 % respondentům dokonce jiný řidič najel úmyslně do cesty.
Důvodů, proč Britové v průzkumu pohořeli, je povícero. Vedle polorozpadlých silnic a hustého provozu jsou to vystresovaní řidiči v časovém presu.

Nejhorší řidiči

Nejhorší jsou majitelé BMW

Zajímavá je i další studie, která probíhala ve Velké Británii, a ptala se na to, jaké značky vozů podle dotazovaných řídí nejvíce agresivní šoféři. Více jak polovina Britů se domnívá, že nejagresivnější jsou řidiči BMW, kteří jsou podle respondentů zároveň špatnými lidmi celkově. Jako druzí skončili majitelé Range Roveru, na třetím místě se umístili řidiči Audi, konkrétně ti, kteří řídí Audi TT. Celkem vysoko na žebříčku najdeme i řidiče dodávek, speciálně se jedná o dodávku Ford Transit a VW Transporter.