Muži versus ženy za volantem

22.06.2017

„A ty jsi ten sloup opravdu neviděla? Od toho máš přece ta zpětná zrcátka.“ „Neviděla a zpomal, prosím tě, jedeš jako šílený, vždyť je tady padesátka.“ Také slýcháte od svých protějšků čas od času podobné poznámky na konto vašich řidičských schopností? Jsou-li lepšími řidiči muži či ženy, je spekulativní a řidičský um nemusí korespondovat s úrovní bezpečnosti řízení. Kdo tedy řídí bezpečněji? Muži nebo ženy? Mýtů o řidičských schopnostech koluje spousta, potvrzují je i statistiky?

Muži versus ženy za volantem

Pravidla bezpečné jízdy

BESIP prostřednictvím svých webových stránek apeluje na české řidiče a řidičky, aby dodržovali několik stěžejních zásad bezpečné jízdy:

  • Spěchej pomalu
  • Připoutejte se, prosím!
  • Alkohol a drogy za volant nepatří
  • Telefonování za jízdy je nebezpečné
  • Bezpečná vzdálenost

Zatímco muži častěji poruší zásadu přiměřené rychlosti, nebo sedají za volant pod vlivem návykové látky, ženy – řidičky hřeší při jízdě na svou nepozornost.

Spočítejte si rychle povinné ručení


Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

Mýty o ženách a mužích za volantem

„Žena za volantem je jako hvězda na nebi. Ty jí vidíš, ale ona tebe ne.“ Vtipy podobného ražení kolují ve společnosti napříč generacemi. Obvykle můžeme slýchat, že ženy neumí parkovat a couvat, zkušenější řidičky pak neváhají využít během jízdy zpětného zrcátka k úpravě svého make-upu. Muži jsou často osočováni pro svoji agresivitu za volantem a nedodržování předepsané rychlosti.

Je zřejmé, že muži a ženy jsou rozdílní v mnoha aspektech života, proč by tomu tak nebylo i v řízení automobilů? Zatímco muži jsou od přírody obdařeni touhou po dobrodružství a akčnosti, ženy ze své podstaty upřednostňují opatrnost a ohleduplnost. Výjimky se nepochybně objevují v obou táborech, ale i na silnicích častěji potkáváme dámy v bezpečných SUV vozech a pány pyšnící se rychlými sportovními auty.

Co říkají statistiky?

Jak se samy ženy hodnotí coby řidičky?

Nejnovější průzkum, který provedla společnost KIA MOTORS CZECH, ukazuje, jaký je vztah českých žen k řízení. Třetina dotazovaných zdůrazňuje, že sama sebe vidí zejména jako řidičku „opatrnou“, pouze necelých 13 % z nich se považuje za výbornou nebo rychlou řidičku. Každá čtvrtá žena s platným řidičským oprávněním pak podle svých slov neřídí vůbec.

Způsobí nehodu častěji muž nebo žena?

Statistiky dlouhodobě dokazují, že dopravní nehodu častěji způsobí muž. Následující graf znázorňuje podíl žen a mužů na celkovém počtu zaviněných dopravních nehod:

Počet zaviněných nehod v roce 2012 dle pohlaví

Jak genderové rozdíly v řízení hodnotí bodový systém?

Ministerstvo dopravy ČR každoročně zveřejňuje statistiku k trestným činům, přestupkům a bodovému hodnocení řidičů. Podíl řidiček na celkovém počtu dopravních trestných činů či přestupků byl v roce 2016 obdobný jako výše zmiňovaná účast na dopravních nehodách, cca 20%. Níže uvedený graf pak odhaluje absolutní výši udělených trestných bodů, kde muži výrazně „vedou“.
Absolutní výše udělených trestných bodů v roce 2016

Rada závěrem

Ačkoli je podle samotných žen jejich největší slabostí při řízení zmatkování, statistiky jim nahrávají do karet a řidiči mužského pohlaví jsou v počtu zaviněných nehod i v počtu dopravních přestupků pomyslnými vítězi. Nesporně existují výborní řidiči mezi ženami i muži, stejné platí i pro opačný případ, aktivních řidičů mužského pohlaví registrujeme na silnicích více, proto je i pravděpodobnost řidičského nezdaru vyšší. Ale ruku na srdce, pánové, někdy je na místě sundat nohu z plynu a udržet nervy na uzdě a vám, milé dámy, přejeme spousty poklidných kilometrů bez škrábanců na duši i karosérii.