Jak ušetřit za půjčení auta na dovolené?

29.05.2019

Zapůjčení auta je ideální způsob, jak poznat co nejvíce z navštívené destinace. Navíc je to služba v posledních letech cenově dostupná, a proto mezi turisty stále více oblíbená. Nejste-li v půjčování aut ještě příliš zběhlí, může se vám hodit několik rad, jak za pronájem auta neplatit více, než je nutné.

Jak ušetřit za půjčení auta na dovolené?

Výše půjčovného

Ceny za pronájem vozidel mají autopůjčovny jasně stanovené. Mohlo by se tedy zdát, že na této položce lze jen těžko ušetřit. Výše půjčovného se však mění v závislosti na několika faktorech:

  • Umístění autopůjčovny. Ty nejnápadnější půjčovny bývají obvykle také nejdražší. Stejně tak půjčovny u letišť těží ze své výhodné polohy a účtují si vyšší ceny. Proto se vyplatí popojet veřejnou dopravou do města, na předměstí nebo zajít do vedlejší ulice. Nejvhodnější je porovnat nabídky online ještě před dovolenou a po příletu zamířit rovnou do konkrétní autopůjčovny.
  • Rezervace. Ušetřit můžete i tím, že si auto přes internet rovnou také zarezervujete. Čím dříve si auto zarezervujete, tím větší bude úspora. Zároveň budete mít také více aut na výběr.
  • Typ vozidla. Výběr konkrétního auta si dobře rozmyslete. Určitě bude vypadat skvěle, když budete nasedat do velkého, nablýskaného SUV. Zvažte však, zda vám nepostačí něco menšího, a tím pádem i levnějšího.
  • Dny vypůjčení. Půjčujete-li si auto jen na pár dnů, můžete ušetřit tím, že si auto půjčíte přes víkend, nebo naopak na všední dny. V turistických lokalitách je půjčovné dražší o víkendech, v lokalitách, kam se často jezdí za obchodem, vás zase víkendový pronájem vyjde levněji.
  • Doba vypůjčení. Přestože se to nemusí zdát pochopitelné, u některých autopůjčoven vyjde čtyřdenní pronájem levněji než půjčení auta na tři dny (a podobně). Při procházení nabídek a ceníků proto myslete i na tuto možnost.

Spočítejte si rychle povinné ručení


Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

Pojištění

Jedním z klíčových bodů při pronájmu auta je pojištění, které vám může ušetřit nepříjemné finanční výdaje v případě nehody. Zjistěte si proto, zda cena pronájmu zahrnuje alespoň základní pojištění, a ověřte si tuto informaci ve výpůjční smlouvě.

Pokud je pojištění zahrnuto v ceně, jedná se zpravidla o základní variantu, kterou je vhodné rozšířit o kvalitnější pojištění. Na pojištění odpovědnosti v rámci cestovního pojištění v tomto případě však nespoléhejte – krytí škod na zapůjčeném vozidle patří mezi jeho obvyklé výluky.

Doplňkové služby

Na rozdíl od pojištění jsou doplňkové služby něčím, bez čeho se pravděpodobně obejdete a za co není nutné platit. Příkladem může být nabízené satelitní rádio nebo GPS navigace, kterou hravě nahradí váš chytrý telefon s nainstalovanou navigační aplikací.

Pokud se bez nějakého doplňku neobejdete, ověřte si, zda je jeho zapůjčení v autopůjčovně výhodné. Jako příklad uveďme dětskou autosedačku, kterou si můžete vzít s sebou z domova, případně mnohdy levněji pořídit v místním obchodě.

Počet řidičů

Poplatek se účtuje také za každého dalšího člověka, který bude ve smlouvě uveden jako řidič. Na této položce ovšem rozhodně nešetřete. Nemalým finančním výdajům v případě nehody se totiž můžete vyhnout právě tím, že řádně uvedete všechny potenciální řidiče.

Převzetí vozu

Některé autopůjčovny se snaží ze zákazníků vytáhnout další peníze tím, že požadují zaplacení vad a škod, které na voze byly ještě před jeho zapůjčením. Obranou proti takovým praktikám je důkladné prohlédnutí auta při převzetí a zapsání všech zjištěných poškození do předávacího protokolu. Projděte si exteriér i interiér vozu, sledujte škrábance, stav čelního skla i disků kol. Neváhejte si auto i nafotit.

Vrácení vozu

I vrácení vozu je důležitý okamžik, při kterém se při dodržení určitých zásad můžete vyhnout zbytečným poplatkům:

  • Auto vraťte v místě, kde jste si ho zapůjčili. Větší autopůjčovny vám sice umožní vrátit auto v jiném městě, naúčtují si ovšem dost vysoký poplatek.
  • Zbytečné poplatky vás čekají také za pozdní vrácení vozu, proto auto vracejte vždy včas.
  • Je-li v podmínkách stanoveno, že máte vůz vrátit s plnou nádrží, což je nejčastější a nejlepší varianta, nezapomeňte tak učinit. Chybějící palivo by vám půjčovna naúčtovala za mnohem vyšší cenu, než je cena paliva na čerpací stanici.