Jak se dovolat pomoci bez signálu?

28.08.2017

Vyrážíte na zaslouženou dovolenou do kopců a lesů, za klidem – daleko od ruchu velkoměsta. Ještě po cestě vzpomínáte, jestli jste v práci předali všechny informace a zjišťujete, že ještě jeden telefonát bude nezbytný a ejhle – právě projíždíte místem takového klidu, že zde není ani signál pro váš mobilní telefon. „OK, to asi znamená, že už fakt nemám pracovat,” smíříte se se situací. „Ale co kdybychom měli nehodu? Jak si zavoláme pomoc?” napadá vás vzápětí.

Jak se dovolat pomoci bez signálu? Rada je velmi jednoduchá. Volejte číslo 112. Tato tísňová linka je dostupná, přestože váš mobilní telefon nemá signál svého operátora. Dokonce lze číslo 112 vytočit i v případě, že v telefonu nemáte SIM kartu. Někdy je naopak nutné SIM kartu vytáhnout, aby bylo možné volat bez signálu na 112.

Kdy použít tísňovou linku 112?

  • Jste v ohrožení a jinou tísňovou linku než 112 nemůžete volat právě z toho důvodu, že jste bez signálu vašeho mobilního operátora.
  • V případě rozsáhlejší události, kdy je potřeba zásah dvou a více záchranných složek, tedy hasičů, policie a záchranné služby, například při dopravní nehodě se zraněním.
  • Nedovedete popsat, kde se nacházíte. Operátorovi tísňové linky se ukáže nejen číslo volajícího, ale i místo na mapě, kde se dotyčný nachází a to prostřednictvím sítě GSM.

Výhody 112 oproti národním tísňovým linkám

  • Jedná se o jednotné evropské číslo tísňového volání, na které se dovoláte ze všech členských států Evropské unie.
  • V České republice máme 14 telefonních center tísňového volání, které jsou umístěny v sídlech hasičských záchranných sborů. Systém je nastaven tak, že pokud je jedna linka přetížena, v okamžiku jste přepojeni na jiné telefonní centrum, aniž byste zaznamenali změnu. Existuje tedy garance, že se vždy dovoláte.
  • Centra linky 112 propojují hasičské záchranné sbory, policii ČR i zdravotnickou záchrannou službu, vyhodnocují situaci a na místo posílají odpovídající záchranné složky.
  • Operátoři linky 112 jsou vždy schopni dorozumět se cizími jazyky.
  • Software linky 112 umožňuje určit polohu mobilního telefonu, nebo adresu pevné linky, ze kterých je voláno.

Spočítejte si rychle povinné ručení


Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

Národní linky tísňového volání

Pokud se nacházíte v ohrožení, ale nejedná se o situaci popsanou výše, to znamená, že máte signál a situace vyžaduje zásah konkrétní záchranné složky (jste svědky loupeže, hoří sousední stodola, či váš partner dostal infarkt), volejte raději národní tísňové linky 150, 155 a 158. Nejste si stále stoprocentně jistí, která linka přísluší jaké záchranné složce? Přinášíme mnemotechnické pomůcky pro jejich zapamatování:

  • 150 = HASIČI, 0 značí ústí hasičské hadice
  • 155 = ZDRAVOTNICKÁ ZÁCHRANNÁ SLUŽBA, 5 značí invalidní vozíček
  • 158 = POLICIE, 8 značí policejní pouta

Nikdy nevolejte tísňové linky, ať už národní či jednotnou evropskou tísňovou linku bezdůvodně. Myslete na to, že někdo jiný v danou chvíli pomoc opravdu potřebuje a z důvodu obsazenosti linky se nemusí dovolat včas!