Propadlá technická. Co teď?

09.08.2018

Každé vozidlo musí být technicky způsobilé k provozu na pozemních komunikacích, proto musí v pravidelných intervalech absolvovat technické prohlídky. Málokterý řidič si přesně pamatuje, kdy mu končí platnost technické prohlídky a kdy bude muset znovu navštívit stanici technické kontroly. Občas se tedy stane, že řidič tento termín prošvihne a najednou zjistí, že jeho vůz má technickou již nějakou dobu propadlou. Co v takovém případě hrozí a jak technickou obnovit?

Propadlá technická. Co teď?

Kdy na technickou?

Lhůty, ve kterých je nutné provádět pravidelné technické prohlídky, stanovuje zákon č. 56/2001 Sb. o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích. První pravidelná technická prohlídka po zaregistrování vozidla se provádí po roce, po čtyřech nebo šesti letech – záleží, o jaký druh vozidla se jedná. Další prohlídky pak následují v jednoletých, dvouletých nebo čtyřletých intervalech. Intervaly pravidelných technických prohlídek pro vybrané druhy vozidel uvádíme v tabulce:

Druh vozidla První pravidelná technická prohlídka Další pravidelné technické prohlídky
osobní automobil po 4 letech po 2 letech
nákladní automobil do 3 500 kg
motocykl nad 50 cm3 nebo s konstrukční rychlostí nad 50 km/h, motocykl opatřený šlapadly
přípojné vozidlo do 3 500 kg
nákladní automobil nad 3 500 kg po 1 roce po 1 roce
autobus
vozidlo taxislužby
vozidlo s právem přednosti v jízdě
přípojné vozidlo nad 3 500 kg
nebrzděný přívěs do 750 kg po 6 letech po 4 letech
motocykl do 50 cm3 nebo s konstrukční rychlostí do 50 km/h (kromě motocyklu opatřeného šlapadly)

Nejpřesnější informaci o tom, do kdy vašemu vozidlu platí technická, najdete ve velkém technickém průkazu. Můžete se podívat také na červenou známku nalepenou na zadní registrační značce. Tam je uveden měsíc a rok příští kontroly.

Spočítejte si rychle povinné ručení


Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

Technickou obnovte co nejdříve

Pokud zjistíte, že platnost technické prohlídky vašeho vozidla již uplynula, měli byste vozidlo přestat používat a co nejrychleji se vydat na stanici technické kontroly. Bez platné technické prohlídky totiž podle zákona nesmíte na silnici – stejně jako bez platného povinného ručení. To je také důvod, proč byste se na technickou neměli vydávat „po svých“, ale raději tam vozidlo nechat odtáhnout.

Před návštěvou stanice technické kontroly je vhodné se předem objednat a vozidlo na prohlídku připravit, nejlépe v autoservisu.

S propadlou technickou neriskujete jen pokutu

S obnovením technické prohlídky rozhodně neotálejte a vozidlo skutečně do té doby raději nepoužívejte. Řidiči vozidla s propadlou technickou může být udělena pokuta. V případě, že je vozidlo po technické stránce v pořádku a bezprostředně neohrožuje bezpečnost silničního provozu, bude se jednat o pokutu ve výši maximálně 2 000 Kč – 2 500 Kč. Ohrožuje-li však vaše vozidlo svým špatným technickým stavem bezpečnost silničního provozu, pokuta může být až 10 000 Kč. Navíc můžete přijít až o pět bodů a na určitou dobu také o řidičský průkaz.

Ani to ale není všechno, co vám s propadlou technickou na silnici hrozí. Může se totiž ještě stát, že s vozidlem bez platné technické způsobíte dopravní nehodu. Pak počítejte s úhradou způsobené škody – ta může dosáhnout statisíců nebo dokonce milionů korun. Stojí-li za dopravní nehodou špatný technický stav vozidla bez platné technické prohlídky, pojišťovna škodu nemusí uhradit.