Zahřátí studeného motoru pohledem termokamery

06.03.2018

Je obecně známo, že studený motor auta je nutné před jízdou zahřát. Záznam z termokamery ukazuje, že zahřátí motoru a zejména motorového oleje není otázkou vteřin. To však neznamená, že byste měli několik minut sedět v nastartovaném autě a čekat na zahřátí motoru. Jak tedy při startování studeného auta správně postupovat, aby motor vašeho auta netrpěl?

Zahřátí studeného motoru pohledem termokamery

Funkce motorového oleje

Při startování studeného auta jde především o zahřátí motorového oleje, jehož klíčovou funkcí je mazání motoru, resp. styčných ploch jeho pohyblivých částí (klikové hřídele, pístů apod.). Promazávání těchto částí motoru snižuje jejich tření, tím pádem i opotřebení. Motorový olej má ale i další funkce:

  • přispívá k chlazení motoru,
  • čistí vnitřní část motoru,
  • chrání motor před korozí.

Svou funkci plní motorový olej nejlépe teprve tehdy, když se dostane na všechna potřebná místa a je správně zahřátý na provozní teplotu. Ta se obvykle pohybuje přibližně mezi 80°C a 100°C (pozor – neplést s teplotou chladicí kapaliny, která se zahřívá podstatně rychleji).

Spočítejte si rychle povinné ručení


Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

Postupné zahřívání motoru očima termokamery

Než se studený olej po nastartování na svou provozní teplotu dostane, nějakou chvíli trvá. Než se tak stane, je nutné se k motoru chovat šetrně a nezatěžovat ho neadekvátní, agresivní jízdou. Dvojnásob to platí v zimě, při mrazivých teplotách.

Na to, jak dlouho zahřátí motoru a jeho jednotlivých částí trvá, se můžete podívat v následujícím videu, která zaznamenává start Subaru při -5°C pomocí termokamery. Na videu je ve zrychlené podobě zaznamenán bezmála desetiminutový běh motoru na místě. Video potvrzuje, že se jednotlivé části motoru zahřívají postupně a že zahřátí oleje trvá mnohem déle než zahřátí chladicí kapaliny.

Správný postup? Krátké zahřátí a pomalá jízda

Jak byste jako řidiči měli s výše uvedenými informacemi naložit? Při startování studeného auta byste měli myslet na to, že pro motor není dobré vyrazit na cestu ihned po nastartování.

Pro studený motor je nejlepší nechat ho nejprve krátce zahřát na volnoběh – postačí několik desítek vteřin. Během této doby by se měl olej dostat na všechna potřebná místa. Poté již můžete vyrazit na cestu, během které se motor postupně dohřeje, a to rychleji, než kdybyste s autem stáli na místě.

Je však nutné a zcela zásadní, aby jízda byla prvních 5-10 minut šetrná, klidná a pomalá. To znamená nezatěžovat motor a nevytáčet jej nad 3 000 otáček (někteří odborníci uvádí dokonce 2 000 otáček). Právě takový postup je pro motor nejprospěšnější a motor při něm nejméně trpí.

Štítky:
motor | olej | teplota