Jaké policejní speciály jsou k vidění ve světě?

13.03.2018

V jakých autech můžete potkat české policisty, většina řidičů velmi dobře ví. Máte ale ponětí o tom, jaké policejní vozy jsou k vidění jinde ve světě? Běžná auta pro policejní hlídky jsou celkem obyčejná a od těch našich se příliš neliší. V některých zemích však flotila policejních vozů čítá i pár exkluzivních kousků. Přestože mnohdy slouží spíše k prezentaci, na některé supersporty v policejních barvách můžete při troše štěstí narazit i v běžném provozu. Podívejte se, jakými superauty se zahraniční policejní sbory mohou pochlubit.

Jaké policejní speciály jsou k vidění ve světě?

Exkluzivní flotila dubajské policie

Dubaj je synonymem pro přepych, luxus a exkluzivitu. Není tedy divu, že je to právě Dubaj, kde jsou k vidění ty nejexkluzivnější policejní vozy včetně absolutně nejrychlejšího policejního vozidla na světě. Tyto vozy jsou pro Dubaj jakousi vizitkou, která má emirát propagovat a posílit jeho image. A navíc – drahá a luxusní auta tam vlastní i běžní obyvatelé.

V policejních barvách můžete v Dubaji mimo jiné vidět tyto modely:

  • Bugatti Veyron, v současné době nejrychlejší policejní auto a jedno z nejvýkonnějších sériově vyráběných osobních aut na světě. Dá se z něj vytáhnout maximální rychlost 407 km/h a z 0 km/h na 100 km/h akceleruje za 2,5 vteřiny.
  • Lamborghini Aventador LP700-4, které oslňuje maximální rychlostí 349 km/h, zrychlením na 100 km/h za 2,9 vteřiny a výkonem 690 koní.
  • Aston Martin One-77 s podobně skvělými parametry (maximální rychlost 354 km/h, zrychlení na 100 km/h za 3,5 vteřiny, 700 koní).
  • Ferrari FF s maximální rychlostí 335 km/h a zrychlením z nuly na sto za 3,7 vteřiny. Pod kapotou má 660 koní.
  • Nissan GT-R
  • BMW M6
  • McLaren MP4-12C
  • Bentley Continental
  • Mercedes SLS AMG

Přesvědčit se můžete zhlédnutím následujícího videa:

Modrobílý italský Huracan

Italská policie již dlouhodobě spolupracuje s domácí automobilkou Lamborghini. Policisté v Římě a v Boloni díky tomu disponují supersportem Lamborghini Huracan, který je nástupcem modelu Lamborghini Gallardo (i ten je k vidění v tradiční modrobílé barvě italské policie). Huracan má pod kapotou 610 koní a na 100 km/h umí akcelerovat za 3,2 vteřiny. A zdaleka není jen na parádu – využívá ho dálniční policie a je určen také pro expresní převoz orgánů pro transplantaci. Pro tento účel má v zavazadelníku umístěn chladicí box.

Spočítejte si rychle povinné ručení


Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

Narůstající obliba elektromobilů Tesla

S luxusní Teslou mají již zkušenosti američtí policisté z Los Angeles nebo Denveru. Dva policejní sedany Tesla Model S jsou k vidění i v Evropě, a to konkrétně v Lucembursku. Slouží jako hlídkové vozy a bude se na nich testovat, zda má použití takových elektromobilů u policie smysl. Teslu ve verzi SUV, tedy Model X, má v plánu pořídit kanadská policie v Ontariu. Zatím byl odhalen pouze její prototyp.

Posuďte sami, jak to Teslám v policejních barvách sluší:

Nissany japonské policie

Japonští policisté zůstávají věrní domácí automobilce. Mezi jejich nejlepší policejní vozy patří již legendární Nissan Skyline GT-R 34 a novější kupé Nissan 370Z Nismo. Technické parametry Nissanu 370Z Nismo nejsou tak oslňující jako u výše zmiňovaných vozů (maximální rychlost cca 250 km/h, zrychlení na 100 km/h za 6 vteřin), což ovšem nevadí. Tyto vozy mají za úkol především přitahovat pozornost na propagačních a preventivních policejních akcích.

Policejní speciály v dalších zemích

A tak bychom mohli pokračovat dále. Od německých policistů, kteří se prohání v modelu Mercedes-Benz Brabus Rocket CLS, přes jejich australské kolegy, kteří si oblíbili modely Porsche, až po příslušníky britské policie, kterým dělá radost McLaren MP4-12C nebo Jaguar XF. V barvách britské policie se objevilo také Caparo T1 RRV, což je v podstatě formule se zakrytými koly a kokpitem.