Dálniční známka, jak ji nalepit?

11.12.2017

Jen před pár dny se začala prodávat dálniční známka pro rok 2018. Tuto známku mají povinnost mít vylepenou na předním skle všichni řidiči, kteří pro svou cestu využijí placené úseky silnic nebo dálnice. Letošní dálniční kupón má žlutou barvu. V tomto článku se dozvíte základní informace o známce. A mimo jiné také radu, jak ji nalepit, abyste ji za rok nemuseli ze skla hodinu seškrabávat nebo ořezávat žiletkou.

Dálniční známka, jak ji nalepit? Dálniční známku (kupón) mají povinnost mít řidiči, kteří se chystají jet po dálnici nebo po silnici, která je zpoplatněna. Na úseky s povinností mít dálniční známku, upozorňují dopravní značky. Při vjezdu na dálnici, která není zpoplatněna je pod cedulí dodatková informace v podobě přeškrtnutého dálničního kupónu. Tato povinnost platí pro vozidla o hmotnosti do 3,5 tuny. Auta s vyšší hmotností uskuteční platbu přes elektronické mýtné.

Kde dálniční známku koupit?

Kupón si mohou řidiči zakoupit na všech pobočkách České pošty, na čerpacích stanicích, hraničních přechodech nebo v prodejnách, které se specializují na prodej aut a jejich doplňků.

Platnost dálniční známky

Roční známka pro rok 2018 je platná od 1.12. 2017 do 31. ledna 2019. Důležité upozornění – pokud si zakoupíte dálniční známku například v srpnu nebude platit dvanáct měsíců, ale pouze do výše zmíněného data, tedy maximálně do 31.1. 2019.

Řidiči mají také možnost si zakoupit známku na omezený časový interval. Tím je měsíční nebo desetidenní známka. Při nákupu takových známek na ni prodávající zaškrtne příslušné kolonky, kterými bude jasná platnost příslušné známky. Jde o přeškrtnutí prvního dne platnosti a k němu se připočítá kalendářní měsíc nebo deset kalendářních dnů.

Spočítejte si rychle povinné ručení


Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

Cena

Roční dálniční známku pro rok 2018 zakoupíte za 1.500&bnsp;Kč. Při nákupu měsíční utratíte 440&bnsp;Kč a desetidenní vyjde na 310 Kč.

Kam dálniční kupón vylepit?
Nová známka se skládá ze dvou částí. Na obě části je potřeba vyplnit registrační číslo. První část známky se vylepuje na vnitřní stranu předního skla do pravého dolního okraje okna. Druhou část kupónu řidič uschová a v případě nutnosti předloží ke kontrole.

Jak ji nalepit?

Otázka jak nalepit známku se možná zdá být zbytečná, ale opak je pravdou. Ve voze musí být vylepena pouze jedna platná dálniční známka pro konkrétní rok. Auto totiž není popelnice, aby na ní bylo vylepeno desetiletí známek. A také si koledujete o blokovou pokutu. Potíž je v tom, že již nalepená známka se velice špatně odlepuje. Je to jeden z jejich ochranných prvků, znemožňujíc přelepování známek. Známka drží na skle pomocí velmi pevného lepidla a při jejím odlepování se trhá na malé kousky.
Tip, jak známku nalepit, aby šla za rok lépe sundat:

  1. permanentní fixou nebo propiskou vyplnit na kupón SPZ vozu
  2. odstranit folii
  3. známku nejprve opatrně přilepit na jakoukoliv látku, aby se na ni přilepily chloupky a prach, tím se sníží vysoká přilnavost lepidla. K tomuto bodu použijte to, co máte zrovna na sobě, známku si několikrát přilepte na džíny nebo mikinu a zase ji odlepte. Poté známku nalepte na určené místo.
  4. po roce – známku jednoduše odlepit.

Kdo kontroluje dálniční známky

O platnost a vhodné nalepení známek se stará pravidelnými kontrolami Policie ČR nebo příslušníci celní správy.
Pokud se řidič pohybuje po vozovce, která je zpoplatněna, bez dálniční známky hrozí mu pokuta až do výše 5.000&bnsp;Kč a ve správním řízení až 100.000&bnsp;Kč. Z toho vyplývá, že se rozhodně vyplatí známku zakoupit. Vylepit na správné místo a jet bezpečně do cíle.