Bezpečnostní pásy v těhotenství

30.05.2018

Pokud zrovna prožíváte jedno z nejkrásnějších období v životě ženy a ve vašem bříšku právě roste nový život, určitě vás zajímá, jak nejlépe ochránit vaše nenarozené děťátko. Například při cestování autem. Někteří lidé stále věří tomu, že použití bezpečnostního pásu je pro těhotnou ženu a její dítě méně bezpečné, než když se vůbec nepřipoutá. Opak je pravdou. Těhotné ženy se v autě musí poutat stejně jako ostatní cestující. Musí však dbát na správné upnutí bezpečnostního pásu.

Bezpečnostní pásy v těhotenství

Připoutat se musí všichni

Ať už těhotná žena sedí na sedadle řidiče, spolujezdce nebo na zadním sedadle, v každém případě se musí připoutat. Nejen že to zvyšuje její bezpečí, ale nařizuje jí to také zákon, který těhotné ženy z povinnosti použití bezpečnostních pásů nijak nevyjímá.

Důležitost používání pásů při jízdě autem je podceňována a dopravní nehody jsou stále nejčastější příčinou těžkých úrazů v těhotenství. Ženy se často obávají, že jim bezpečnostní pás v případě dopravní nehody přinese více škody než užitku a ublíží jejich nenarozenému dítěti. Pás sice může při nárazu svým tlakem na dítě krátkodobě působit, správně připoutaná těhotná žena má však třikrát vyšší šanci, že nehodu oba přežijí.

Spočítejte si rychle povinné ručení


Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

Správné upnutí bezpečnostního pásu

Jak by tedy těhotná žena měla bezpečnostní pás správně zapnout, aby v případě nehody a nárazu spolehlivě fungoval? Správný způsob zapnutí bezpečnostního pásu si můžete prohlédnout na obrázku v úvodu článku. Podstatné je dodržet následující body:

  • Spodní část pásu musí vést co nejníže pod břichem. Spodní popruh nesmí v žádném případě přecházet přes břicho.
  • Ramenní popruh musí vést přes hrudník a procházet mezi prsy.
  • Pás nesmí sklouzávat z ramene.
  • Připoutaná těhotná žena se musí cítit pohodlně. Pás by neměl být upnutý ani příliš těsně, ani příliš volně.
  • Vzdálenost mezi břichem a palubní deskou nebo volantem by měla činit alespoň 25 cm.

Speciální bezpečnostní pás pro těhotné

Pokud se chce těhotná žena cítit při jízdě autem pohodlněji a bezpečněji, může si pořídit speciální podložku, která pomáhá udržet bezpečnostní pás v optimální poloze. Podložka se položí na sedadlo, kde bude žena cestovat, ke kterému se jednoduše připne popruhem. Poté, co se žena usadí a připoutá klasickým bezpečnostním pásem, zafixuje jeho spodní část do speciálního úchytu na podložce. Tím zajistí, že spodní část pásu zůstane v případě nárazu na svém místě a nevysune se nahoru po břiše.