Aquaplaning – jak se při něm zachovat?

31.10.2017

Jev zvaný aquaplaning, neboli “let po vodě” popsali výrobci pneumatik Dunlop už v roce 1962. Jedná se o ztrátu přilnavosti pneumatiky k vozovce vlivem vody, která se dostala mezi pneumatiku a povrch vozovky. Vůz se tak stává zcela neovladatelným. Vzhledem k současnému podzimnímu počasí a mnoha deštivým dnům není na škodu si připomenout, jak aquaplaningu předcházet, případně pokud nás dostihne, jak se nejlépe zachovat.

Aquaplaning – jak se při něm zachovat?

Proč k aquaplaningu dochází?

Vznik aquaplaningu ovlivňují 3 základní faktory:

  • Množství vody na vozovce

Voda na vozovce se často drží ve vyjetých kolejích, bohužel je mnohdy špatně odhadnutelné, o jak hluboké díry se jedná a kolik vody obsahují. Aquaplaning vás však může zaskočit i na kvalitním povrchu, pokud zrovna došlo k prudkému lijáku, nebo voda na silnici stekla z nedalekých luk a polí.

  • Rychlost auta

Dalším faktorem je pak rychlost jedoucího vozidla. Obecně se tvrdí, že aquaplaning hrozí při vyšších rychlostech nad 80 km/h. Vyskytuje se však i řada případů, kdy rychlost auta byla i o několik desítek kilometrů nižší.

  • Hloubka dezénu a stav pneumatik

Hloubka dezénu je nesmírně důležitá, čím je menší, tím menší množství vody může být mezi pneumatikou a vozovkou odváděno a tím vyšší je riziko aquaplaningu.
Následující tabulka uvádí, z kolika procent se pneumatika dotýká vozovky, která je pokrytá 3 mm vody v závislosti na rychlosti vozidla a hloubce dezénu pneumatik:

Hloubka dezénu pneumatik
Nová pneumatika 8mm Ojetá pneumatika 4mm Zákonem stanovené minimum 1,6 mm
Rychlost 5 km/h 100% 100% 100%
Rychlost 75 km/h 74% 58% 16%

Zdroj dat: Tým silniční bezpečnosti; http://www.tymbezpecnosti.cz/

Jak aquaplaningu předcházet?

  • Pečlivě sledujte vozovku před sebou a pokud zaregistrujete větší množství vody na silnici, raději snižte rychlost a do rizikového místa najíždějte se sešlápnutou spojkou.
  • Pravidelně kontrolujte hloubku dezénu pneumatik a přistupujte k jejich výměně dříve, než je zákonem stanovené minimum.
  • Kontrolujte také tlak v pneumatikách. Příliš nahuštěné pneumatiky zmenšují styčnou plochu pneumatiky s vozovkou a riziko aquaplaningu je tak vyšší.
  • Už při koupi letních pneumatik zohledněte, jakou mají uváděnou odolnost proti aquaplaningu, případně jak obstály v nezávislých testech jízdy na mokru.

Spočítejte si rychle povinné ručení


Odesláním formuláře tlačítkem Zobrazit 10 nabídek souhlasíte se zpracováním Vámi zadaných osobních údajů – Informace o zpracování osobních údajů

Jak se při aquaplaningu zachovat?

Že se stal aquaplaning vaší realitou s velkou pravděpodobností snadno poznáte. Kola se začnou protáčet a motor se dostane do vysokých otáček, což uvidíte na přístrojové desce, což uvidíte na otáčkoměru, ale i uslyšíte. Dále řidič ucítí ránu do volantu. V takovém případě je nutné dodržet tři základní kroky:

  • Pustit plyn

  • Zmáčknout spojku

  • Držet volant tak, aby kola směřovala rovně a nezatáčela

Při dodržení tohoto postupu začne vůz sám brzdit a při opětovném dolehnutí na vozovku nedojde ke smyku, který by hrozil, kdyby kola zatáčela.