Amortizace vozidla. Pojišťovny nechtějí platit u starších bouraných aut nové náhradní díly

17.03.2016

Když si vybíráme povinné ručení, zpravidla se rozhodujeme jen podle ceny. Snad každého z nás napadne při sjednání tohoto zákonného pojištění – nechráním svůj majetek, ale majetek někoho druhého, tak proč si s tím lámat hlavu? Protože i Vy se můžete stát poškozeným a kvalitní pojistka viníka nehody Vám usnadní vyřízení škody.

Představte si, že do Vás někdo na parkovišti nacouvá a Váš nárazník je na odpis. Viník vozidla bez zbytečného protahování svou chybu uzná a událost nahlásí své pojišťovně, tím to pro něj končí a pro Vás začíná. Musíte jednat se servisem a s pojišťovnou. A aby toho nebylo málo, část opravy si musíte zaplatit sami? Zní to jako hloupý vtip, ale potkat to může i Vás.

Pojišťovny neproplácejí plnou škodu z povinného ručení

Pojišťovny z důvodu amortizace krátí pojistné plnění z povinného ručení. Při výměně poškozené části vozidla Vám proplatí částku v hodnotě staré poničené součásti vozidla.

Pojišťovny argumentují tím, že díky novým dílům se vozidlo dostává do lepšího stavu než před havárií. Dopravní nehoda zpravidla sníží hodnotu vozidla, i když při opravě bude použitý nový náhradní díl.

Jak se bránit krácení pojistného plnění

Nelíbí se Vám jednání pojišťovny? Cítíte se být poškozeni? Nevzdávejte to a podejte odvolání. Pokud i to pojišťovna zamítne, nezbývá Vám než se soudit.

Problematice s krácením pojistného plnění se věnuje řada sdružení na ochranu práv spotřebitelů. Jedním z nich je i Kancelář pro ochranu práv poškozených, která úspěšně vymohla 75 778 550 korun.

Jaké zkušenosti máte Vy s vyplácením pojistného plnění při nezaviněné dopravní nehodě? Dostali jste vždy to, na co jste měli nárok? Nebo jste si část opravy museli doplatit?